Strony

wtorek, 4 grudnia 2012

Zupa z zielonej soczewicy


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut

Moja dzisiejsza propozycja to smaczna i zdrowa zupa z soczewicy. Jest niskokaloryczna a jednocześnie zawiera dużo białka, witamin i składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, kwas foliowy czy żelazo. Jeśli boicie się problemów trawiennych należy pamietać że ta zupa zawiera kminek który zapobiega wzdęciom, więc nie powinno być żadnych problemów. Smacznego!


Składniki na 4 porcje – każda porcja 220 kalorii

·        1 mała kiełbaska chorizo (100g)
·        1 cebula
·        ząbek czosnku
·        płaska łyżeczka kurkumy
·        ½ łyzeczki rozmarynu
·        pół czerwonej papryki
·        mała marchewka
·        2 liście laurowe
·        ¼ łyżeczki tymianku
·        300g zielonej soczewicy
·        kostka rosołowa
·        pieprz
·        lyżka vegety


W garnku zeszklić na oliwie cebulę, chorizo i posiekany ząbek czosnku, dodać kurkumę, posiekaną paprykę, marchewkę, rozmaryn, 2 liście laurowe i 1/4 łyżeczki tymianku. Po 3-4 minutach dodać soczewicę, wszystko wymieszać i dodać 4 szkalnki wody. Gotować na małym ogniu 10-15 minut na koniec dodać kostkę rosołową i łyżke vegety. To bardzo ważne soczewicę solimy na końcu bo inaczej jej skórka stwardnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz