Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 50 minut
Pieczenie: 10 minut
Dziś przepis na zapiekankę bolońską. Do jej wymyślenia zainspirował mnie pomysł na boloński garnek knorra. Sami oceńcie która wersja bardziej wam smakuje.
Czas gotowania: 50 minut
Pieczenie: 10 minut
Dziś przepis na zapiekankę bolońską. Do jej wymyślenia zainspirował mnie pomysł na boloński garnek knorra. Sami oceńcie która wersja bardziej wam smakuje.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 744 kalorii
· 200g pieczarek
· 1 cebula
· bulionetka wołowa
· słoiczek sosu pomidorowego (340g)
· 170g makaronu
· 50g żółtego sera
· ząbek czosnku
· łyżka zielonej pietruszki
· łyżka oleju
· sól
Mięso mielone usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu często mieszając, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praske mały ząbek czosnku i bulionetkę wolową. Smażyć razem około 10 minut aż pieczarki i cebula lekko zbrazowieją. Dodać sos pomidorowy i gotować na małym ogniu 40 minut.
Makaron ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Olej dodaje się po to żeby makaron się nie posklejał. Podczas gotowania mieszać kilkakrotnie. Uwaga makaron nie może być rozgotowany bo będzie się jeszcze piekł w piekarniku.
Makaron odcedzić przepłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia. Wymieszać go z sosem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Żółty ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach i posypać nim makaron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz