Strony

poniedziałek, 17 grudnia 2012

Zapiekanka bolońska

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 50 minut
Pieczenie: 10 minut

Dziś przepis na zapiekankę bolońską. Do jej wymyślenia zainspirował mnie pomysł na boloński garnek knorra. Sami oceńcie która wersja bardziej wam smakuje.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 744 kalorii


·        200g mięsa mielonego wolowego
·        200g pieczarek
·        1 cebula
·        bulionetka wołowa
·        słoiczek sosu pomidorowego (340g)
·        170g makaronu
·        50g żółtego sera
·        ząbek czosnku
·        łyżka zielonej pietruszki
·        łyżka oleju
·        sól

Mięso mielone usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu często mieszając, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praske mały ząbek czosnku i bulionetkę wolową. Smażyć razem około 10 minut aż pieczarki i cebula lekko zbrazowieją. Dodać sos pomidorowy i gotować na małym ogniu 40 minut.
Makaron ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Olej dodaje się po to żeby makaron się nie posklejał. Podczas gotowania mieszać kilkakrotnie. Uwaga makaron nie może być rozgotowany bo będzie się jeszcze piekł w piekarniku.
Makaron odcedzić przepłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia. Wymieszać go z sosem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Żółty ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach i posypać nim makaron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C na 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz