Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 12 minut
Przepis na waniliowe markizy dostałam od mamy a pochodzi on z magazynu „Tina”. Ja zmieniłam trochę proporcje mąki bo inaczej nie udałoby mi się nic z ciasta rozwalkować, jak zwykle dodałam też mniej cukru bo marmolada i tak jest słodka. Ciasteczka są wyśmienite, pachnące idealnie nadają się na święta i choć jest przy nich trochę pracy to szybko się pieka a jeszcze szybciej znikają ze stołu.
Porcja na 25 sztuk – 1 sztuka 137 kalorii
· kostka masła
· 2 żółtka
· 2 i 1/4 szklanki mąki
· czubata łyżka cukru (18g)
· 2 opakowania cukru waniliowego (32g)
· 125g marmolady lub dżemu (u mnie truskawkowy)
· 20g cukru pudru do posypania
Do miski wsypać 2 szklanki mąki (1/4 szkalnki mąki zostawić do podsypywania stolnicy), kostkę masła, żółtka, cukier i cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Stolnicę podsypać mąką i wałkować ciasto na grubość 3-4mm. Ciasto nie może być zbyt cienkie bo jest bardzo kruche i łatwo się łamie. Szklanką wycinać kółka, w połowie kółek wykrawać gwiazdki. Jeśli nie macie gwiazdek maga być inne otworki np. serduszka lub po prosu mniejsze kółka wycięte kieliszkiem. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175˚C 12 minut. Po wystudzeniu środek każdego kółka smarować marmoladą i przykrywać ciasteczkami z otworkiem. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz