Strony

piątek, 14 sierpnia 2015

Zupa z głowy łososia



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina

Czasami z mężem kupujemy w naszym supermarkecie całego łososia, jest tańszy niż taki kupowany w postaci pięknych filetów, mrozimy go i jest jak znalazł na szybki piątkowy obiad kiedy po całym tygodniu pracy nie chce się i nie ma za bardzo z czego już gotować. U nas w kuchni nic się nie marnuje dlatego zastanawiałam się co zrobić z głową łososia a ponoć naljepsze zupy rybne gotowane są właśnie na wywarze z głowy. Szukałam długo przepisu na taką zupę i w końcu wpadłąm na pomysł i sama ugotowałam zupę inspirując się przepisem na krupnik z własnego bloga. Oczywiście zamast kurczaka był łosoś, pietruszkę zastąpiłam koperkiem bo ten znakomicie pasuje do łososia, użyłam bulionu rybnego zamiast drobiowego dodałam też śmietanę, starta marchewka, pietruszka i ziemniaki zostały i tak powstał przepis na zupę z głowy łososia która nam bardzo zasmakowała.


Składniki na 4 porcje – każda porcja około  370 kalorii
  • 0,6 kg ziemniakow
  • sredniej wielkosci cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mala pietruszka
  • głowa i ogon łososia
  • 400g dzwonków z łososia
  • 3 kostki bulionu rybnego
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 150ml slodkiej śmietanki
  • ¼ peczka koperku
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tartce. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałk. Koperek drobno posiekać.

Rybę umyć i osuszyć. Do garnka wlać półtora litra zimnej wody, następnie włożyć głowę, ogon i dzwonki łososia, liść laurowy, ziele angielskie, kostki bulionu rybnego, cebulę i ¼ ziemniaków. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, ja gotuje około pół godziny na wolnym ogniu. 

Następnie wszystko przecedzić, rybę przełożyć na talerzyk i odłożyć na chwilę żeby przestygła. Bulion przecedzić przez drobne sitko i z powrotem wlać do garnka. Dwie szklanki bulionu odlać i zmiksować z ugotowanymi ziemniakami i cebulą. Zmiksowane warzywa i bulion wlać do garnka z bulionem, dodać startą marchewkę i pietruszkę oraz pozostałe ziemniaki, gotować dalej aż ziemniaki będą miekkie około 30 minut. 

W międzyczasie obrać rybę ze skóry i ości, mięso odłożyć a gdy ziemniaki będą miękkie mięso z łososia z powrotem wrzucić do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Zupę zdjąć z ognia powoli wlać śmietankę, na koniec dodac drobno posiekany koperek, wszystko wymieszać i zjadać ze smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz