Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Dzisiejsza propozycja to zapiekanka rybna, zdrowa i smaczna. Jest przy niej trochę pracy ale obiecuję że warto.
Składniki na 4 porcje – kazda porcja 550kcal
Gotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Dzisiejsza propozycja to zapiekanka rybna, zdrowa i smaczna. Jest przy niej trochę pracy ale obiecuję że warto.
Składniki na 4 porcje – kazda porcja 550kcal
· 500g białej mrożonej ryby (np. dorsz lub mintaj)
· 700g ziemniaków
· 300ml mleka
· mała cebula
· 100g mrożonego groszku
· 1 liść laurowy
· 1 ząbek czosnku
· mały pęczek pietruszki
· łyżka masła
· łyżka mąki
· łyżka bułki tartej
· 75g startego sera typu cheddar
· sól
· biały pieprz
· 3 łyżki oliwy z oliwek
Rybę umieścić w garnku i zalać mlekiem. Cebulę pokroić w ćwiartki, ząbek czosnku lekko zdusić (można obrac ale nie jest to konieczne). Cebulę, czosnek i liść laurowy wrzucić do ryby z mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 10 minut (od momentu zagotowania). Na 2 minuty przed końcem dodać mrożony groszek. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Rybę i groszek wyciągnąć na talerz a mleko odlać do szklanki. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy z oliwek. Rybę pokruszyć na mniejsze części i rozłożyć na dnie w naczyniu żaroodpornym razem z groszkiem.
Następnie należy zrobić sos beszamelowy. Do garnka wlożyć łyżkę mąki i podgrzać, dodać łyżkę masła i wszystko wymieszać. Smażyć przez 2 minuty a następnie zalać mlekiem które zostało z gotowania ryby (odrobinę mleka zostawić do ziemniaków), dodać 1/3 tartego żółtego sera i gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem a na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym sosem polać rybę.
Ziemniaki odcedzić i podusić razem z pozostałym mlekiem i łyżką oliwy z oliwek. Ziemniaki ułożyć na pozostłych składnikach. Najlepiej uformować placek wielkości żaroodpornego naczynia i położyć go na wierzchu.
Pozostały ser wymieszać z łyżką bułki tartej i łyżką oliwy z oliwek tak aby powslała kruszonka. Wierzch zapiekanki posypać serową kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200˚C 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz