Strony

piątek, 7 grudnia 2012

Zapiekanka rybacka


Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut

Dzisiejsza propozycja to zapiekanka rybna, zdrowa i smaczna. Jest przy niej trochę pracy ale obiecuję że warto.

Składniki na 4 porcje – kazda porcja 550kcal

·        500g białej mrożonej ryby (np. dorsz lub mintaj)
·        700g ziemniaków
·        300ml mleka
·        mała cebula
·        100g mrożonego groszku
·        1 liść laurowy
·        1 ząbek czosnku
·        mały pęczek pietruszki
·        łyżka masła
·        łyżka mąki
·        łyżka bułki tartej
·        75g startego sera typu cheddar
·        sól
·        biały pieprz  
·        3 łyżki oliwy z oliwek

Rybę umieścić w garnku i zalać mlekiem. Cebulę pokroić w ćwiartki, ząbek czosnku lekko zdusić (można obrac ale nie jest to konieczne). Cebulę, czosnek i liść laurowy wrzucić do ryby z mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 10 minut (od momentu zagotowania). Na 2 minuty przed końcem dodać mrożony groszek. W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Rybę i groszek wyciągnąć na talerz a mleko odlać do szklanki. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy z oliwek. Rybę pokruszyć na mniejsze części i rozłożyć na dnie w naczyniu żaroodpornym razem z groszkiem.
Następnie należy zrobić sos beszamelowy. Do garnka wlożyć łyżkę mąki i podgrzać, dodać łyżkę masła i wszystko wymieszać. Smażyć przez 2 minuty a następnie zalać mlekiem które zostało z gotowania ryby (odrobinę mleka zostawić do ziemniaków), dodać 1/3 tartego żółtego sera i gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem a na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym sosem polać rybę.
Ziemniaki odcedzić i podusić razem z pozostałym mlekiem i łyżką oliwy z oliwek. Ziemniaki ułożyć na pozostłych składnikach. Najlepiej uformować placek wielkości żaroodpornego naczynia i położyć go na wierzchu.
Pozostały ser wymieszać z łyżką bułki tartej i łyżką oliwy z oliwek tak aby powslała kruszonka. Wierzch zapiekanki posypać serową kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200˚C 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz