Przygotowanie: 25minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki na 4 porcje – każda porcja 244 kalorie
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki na 4 porcje – każda porcja 244 kalorie
· 0,60 kg ziemniaków
· 120g mąki
· 1 jajko
· sól
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę, ostudzić i przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać przesianą mąkę szybko zagnieść. Podzielić na mniejsze porcje i z każdej uformować wałeczek o średnicy 1,5 cm. Ciasto wstawić do lodówki a gdy będzie dobrze schłodzone pokroić na ukośne kluski i wrzucać partiami do osolonej wody. Gotować około 2 minuty na małym ogniu od momentu gdy kluski wypłyną na wierzch. Kluski można podsmażyć na masełku z cebulką. Dobrze się komponują z pieczonym mięsem i kapustą z pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz