Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 35 minut
To mój pierwszy wpis na blogu o którego zalożeniu myślałam już od dawna. Jednak wciąż na wszystko brakuje mi czasu, ale w końcu się udało. Pomyślałam na co by Was tu skusic jak nie na czekoladę? Mam nadzieję że będziecie do mojego garnka czesto zaglądać życzę smacznego :)
Kiedy zobaczyłam to ciasto po prostu nie mogłam mu się oprzeć choć nie przepadam za ciastem czekoladowym. Ale to, jest wyjątkowe, bo z prawdziwej gorzkiej czekolady. Przepis pochodzi ze strony Lurpack, ja dodałam tylko troszkę mniej cukru. Ciasto jest pyszne naprawdę polecam.
Składniki na mała kwadratową blachę 21cm x 21cm
16 porcji – każda porcja około 297 kalorii
· 200g masła
· szczypta soli
· 350g gorzkiej czekolady (70%)
· 3 jajka
· 200g ciemnobrązowego cukru
· 50g mąki
· łyżeczka proszku do pieczenia
Masło umieścić w żaroodpornym naczyniu, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę. W dużym garnku zagotować wodę. Naczynie żaroodporne umieścić w garnku z goracą wodą. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Białka oddzielić od żółtek, dodać sczyptę soli i ubić na sztywną masę. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, makę i masę czekoladową.
Ciasto wyłożyć na kwadratową blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Ciasto będzie gotowe gdy na wierzchu pojawi się chrupiąca skórka, w środku powinno być miękkie. Wyjąć z piekarnika a jak przestygnie pokroić na 16 małych kawałków.
chętnie zjadłabym kawałeczek takiego ciasta :D
OdpowiedzUsuń