Strony

niedziela, 16 marca 2014

Kurczak w sosie z czarnej fasoli (Chicken in black bean sauce)

Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania i smażenia: 20 minut

Kurczak w sosie z czarnej fasolki czyli „chicken in black bean sauce” to moja ulubiona potrawa z kuchni chińskiej. Kiedy próbowałam zrobić tę potrawę po raz pierwszy użyłam zwykłej czarnej fasoli z puszki, oczywiście mój kurczak nie był nawet podobny do tego którego jadłam w chińskiej restauracji. Zaczęłam więc szukać informacji na temat tej potrawy, kuchni chińskej kupiłam nawet książkę Kena Homa z której to pochodzi ten przepis. Kluczowym składnikiem jest sfermentowana słona czarna fasolka (black bean) to jej słoność nadaje potrawie charakterystyczny smak. Mam nadzieję że uda wam się znaleźć ją w sklepach.


 Składniki na 2 porcje - każda porcja około 330 kalorii
  • 4 małe podudzia z kurczaka
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka wina ryżowego lub sherry
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku (1/2 łyżki)
  • 1 szalotka 
  • 4 małe dymki
  • 150ml bulionu z kurczaka (może być bulion zrobiony z ½ kostki)
  • ½ małej papryki zielonej
  • ½ małej papryki czerwonej
  • ½ małej papryki żółtej
  • cebula
  • łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 2 i ½ łyżki czarnej fasoli (chinese black beans)

Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć skórę, mięso odciąć od kości i pokroić na duże kawałki (mniej więcej 4 kawałki z każdego podudzia). W dużej misce wymieszać sos sojowy, wino ryżowe, sól, cukier, olej sezamowy i mąkę kukurydzianą, dodać kurczaka, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej jest zrobić to godzinę wcześniej.
Następnie przygotować pozostałe składniki; imbir obrać i zetrzeć na tartce lub pokroić wzdłuż włókien i przecisnąć przez praskę, włożyć do miseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać lub również przecisnąć przez praskę, dodać do miseczki z imbirem. Szalotkę obrać, drobno posiekać, dodać do imbiru z czosnkiem. Dymkę umyć i pokroić w drobne plasterki, połowę dymki dodać do imbiru, czosnku i szalotki, resztę zostawić do dekoracji. Bulion drobiowy podgrzać, jeśli używamy bulionu z kostki, połowę kostki należy rozpuścić w 150ml wody. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w dużą kostkę (mniej więcej 1.5cm x 1.5cm).
W woku rozgrzać ½ łyżki oleju dodać paprykę i cebulę, smażyć na dość dużym ogniu przez 2 minuty, następnie przełożyć warzywa na talerz, na tej samej patelni rozgrzać pozostały olej. Kurczaka wyjąć z marynaty i smażyć na średnim ogniu ciągle mieszając około 5 minut a gdy dobrze się zarumieni dodać przygotowane wcześniej imbir, czosnek, szalotkę i dymkę oraz czarną fasolę, wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty, dodać bulion drobiowy a gdy wszystko się zagotuje zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę i cebulę gotować jeszcze minutę by warzywa się ponownie podgrzały następnie wyłączyć gaz i dodać resztę pokrojonej dymki. Podawać z ryżem.

1 komentarz: