Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania i smażenia: 20 minut
Kurczak w sosie z czarnej fasolki czyli „chicken in black bean sauce” to
moja ulubiona potrawa z kuchni chińskiej. Kiedy próbowałam zrobić tę potrawę po
raz pierwszy użyłam zwykłej czarnej fasoli z puszki, oczywiście mój kurczak nie
był nawet podobny do tego którego jadłam w chińskiej restauracji. Zaczęłam więc
szukać informacji na temat tej potrawy, kuchni chińskej kupiłam nawet książkę
Kena Homa z której to pochodzi ten przepis. Kluczowym składnikiem jest
sfermentowana słona czarna fasolka (black bean) to jej słoność nadaje potrawie
charakterystyczny smak. Mam nadzieję że uda wam się znaleźć ją w sklepach.
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 330 kalorii
- 4 małe podudzia z kurczaka
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżka wina ryżowego lub sherry
- ½ łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżki świeżo startego imbiru
- 3 ząbki czosnku (1/2 łyżki)
- 1 szalotka
- 4 małe dymki
- 150ml bulionu z kurczaka (może być bulion zrobiony z ½ kostki)
- ½ małej papryki zielonej
- ½ małej papryki czerwonej
- ½ małej papryki żółtej
- cebula
- łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 2 i ½ łyżki czarnej fasoli (chinese black beans)
Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć skórę, mięso odciąć od kości i
pokroić na duże kawałki (mniej więcej 4 kawałki z każdego podudzia). W dużej
misce wymieszać sos sojowy, wino ryżowe, sól, cukier, olej sezamowy i mąkę kukurydzianą,
dodać kurczaka, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej jest
zrobić to godzinę wcześniej.
Następnie przygotować pozostałe składniki; imbir obrać i zetrzeć na
tartce lub pokroić wzdłuż włókien i przecisnąć przez praskę, włożyć do
miseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać lub również przecisnąć przez praskę,
dodać do miseczki z imbirem. Szalotkę obrać, drobno posiekać, dodać do imbiru z
czosnkiem. Dymkę umyć i pokroić w drobne plasterki, połowę dymki dodać
do imbiru, czosnku i szalotki, resztę zostawić do dekoracji. Bulion drobiowy
podgrzać, jeśli używamy bulionu z kostki, połowę kostki należy rozpuścić w 150ml
wody. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Cebulę
obrać i również pokroić w dużą kostkę (mniej więcej 1.5cm x 1.5cm).
W woku rozgrzać ½ łyżki oleju dodać paprykę i cebulę, smażyć na dość
dużym ogniu przez 2 minuty, następnie przełożyć warzywa na talerz, na tej samej
patelni rozgrzać pozostały olej. Kurczaka wyjąć z marynaty i smażyć na średnim
ogniu ciągle mieszając około 5 minut a gdy dobrze się zarumieni dodać
przygotowane wcześniej imbir, czosnek, szalotkę i dymkę oraz czarną fasolę,
wymieszać i smażyć przez kolejne 2 minuty, dodać bulion drobiowy a gdy wszystko
się zagotuje zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy
mięso będzie miękkie dodać paprykę i cebulę gotować jeszcze minutę by warzywa
się ponownie podgrzały następnie wyłączyć gaz i dodać resztę pokrojonej dymki.
Podawać z ryżem.
Uwielbiam takie kolorowe dania, aż zgłodniałam. :)
OdpowiedzUsuń