Przygotowanie: 10 minut
S kładniki na 4 porcje – każda porcja około 331 kalorii
Ziemniaki,
marchew i pietruszkę obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i
pietruszkę zetrzeć na tartce (lub pokroić w plasterki jak kto woli).
Czas gotowania: 1,5 godziny
Krupnik to pyszna, klasyczna polska zupa. Jest sycąca i rozgrzewająca idealna na zimowe wieczory. Nie jest jednak tak prosta jak by się wydawalo bo kasza lubi być zlośliwa i wciąż wypija naszą zupę. Dlatego też należy dodac jej z umiarem, w moim przepisie jeden woreczek delikatnej drobnej kaszy jęczmiennej na póltora litra wody. Jeśli nie lubicie kaszy jęczmiennej można ja zastąpić inną kaszą na przykład jaglaną. Życzę smacznego!
Krupnik to pyszna, klasyczna polska zupa. Jest sycąca i rozgrzewająca idealna na zimowe wieczory. Nie jest jednak tak prosta jak by się wydawalo bo kasza lubi być zlośliwa i wciąż wypija naszą zupę. Dlatego też należy dodac jej z umiarem, w moim przepisie jeden woreczek delikatnej drobnej kaszy jęczmiennej na póltora litra wody. Jeśli nie lubicie kaszy jęczmiennej można ja zastąpić inną kaszą na przykład jaglaną. Życzę smacznego!
- 0,6 kg ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 piersi z kurczaka
- 100g kaszy jęczmiennej
- 2 kostki rosołowe
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- średniej wielkości cebula
- łyżka vegety
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- lyżka majeranku
- łyżka maggi
- czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Cebulę przekroić na pół i przypalić, wrzucić do bulionu, dodać pozostałe warzywa, kasze, kostki rosołowe i lyżkę vegety.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i ponownie wrzucić do zupy, gotować na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Dodać pieprz, łyżkę majeranku, drobno pokrojoną zieloną pietruszkę i maggi. Wymieszać wyłączyć ogień i poczekać jeszcze kilka minut przed podaniem aż zupa przejdzie ziołami. Na koniec dodać 2 szklanki przegotowanej wody.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i ponownie wrzucić do zupy, gotować na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Dodać pieprz, łyżkę majeranku, drobno pokrojoną zieloną pietruszkę i maggi. Wymieszać wyłączyć ogień i poczekać jeszcze kilka minut przed podaniem aż zupa przejdzie ziołami. Na koniec dodać 2 szklanki przegotowanej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz