Strony

sobota, 22 grudnia 2012

Krupnik

Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 1,5 godziny

Krupnik to pyszna, klasyczna polska zupa. Jest sycąca i rozgrzewająca idealna na zimowe wieczory. Nie jest jednak tak prosta jak by się wydawalo bo kasza lubi być zlośliwa i wciąż wypija naszą zupę. Dlatego też należy dodac jej z umiarem, w moim przepisie jeden woreczek delikatnej drobnej kaszy jęczmiennej na póltora litra wody. Jeśli nie lubicie kaszy jęczmiennej można ja zastąpić inną kaszą na przykład jaglaną. Życzę smacznego!



 Składniki na 4 porcje – każda porcja około 331 kalorii

  • 0,6 kg ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100g kaszy jęczmiennej
  •  2 kostki rosołowe
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • średniej wielkości cebula
  •  łyżka vegety
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  •  lyżka majeranku
  • łyżka maggi
  •  czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Piersi z kurczka umyć. Do garnka wlać półtora litra zimnej wody, następnie włożyć piersi kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na malym ogniu aż mięso będzie miękkie, ja gotuję około godziny na wolnym ogniu. Następnie wyjąć piersi z kurczaka na talerzyk i odłożyc na chwilę żeby przestygły. Wywar przecedzić przez sitko i z powrotem wlać do garnka.

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tartce (lub pokroić w plasterki jak kto woli).
Cebulę przekroić na pół i przypalić, wrzucić do bulionu, dodać pozostałe warzywa, kasze, kostki rosołowe i lyżkę vegety. 

Kurczaka pokroić w drobną kostkę i ponownie wrzucić do zupy, gotować na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Dodać pieprz, łyżkę majeranku, drobno pokrojoną zieloną pietruszkę i maggi. Wymieszać wyłączyć ogień i poczekać jeszcze kilka minut przed podaniem aż zupa przejdzie ziołami. Na koniec dodać 2 szklanki przegotowanej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz