Moczenie śledzi: 3 - 12 godzin
Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 12 - 36 godzin
Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 12 - 36 godzin
Śledzie to nasz narodowy przysmak, przygotowujemy je na wiele sposobow najczęściej w occie lub w oleju. Ja najbardziej lubię śliedziki marynowane mojej mamy. Stoją wlasnie w lodówce i już nie mogę się doczekać kiedy będzie można je zjadać.
Skladniki na 8 porcji – 1 porcja około 120 kalorii
· 8 filetow śledziowych matjas w oleju (600g)
· 2 cebule
· 2 łyżki cukru
· pól szklanki octu
· półtorej szklanki wody
· 2 liscie laurowe
· 6 ziarenek ziela angielskiego
· 10 ziarenek pieprzu
· łyżeczka soli
Śledzie zalać zimną wodą, najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej ale jeśli nie mamy czasu wystarczą 3 godziny. Należy tylko pamietać że im dłużej moczymy śledzie tym sa one mniej słone więc jeśli śledzie nie będą się moczyły cala noc należy zmniejszyć ilość soli w zalewie.
Następnego dnia należy pokroić cebulę w talarki, zalać wrzątkiem i zostawić do wystygnięcia, zimną przelać przez sitko.
W garnku z octu, cukru, wody, soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ugotować zalewę. Wszystkie składniki gotować na małym ogniu około 15 minut. Wymoczone śledzie pokroić w kawałki. Układać w słoikach kolejno warstwami śledzie i cebulę. Zalać zimną zalewą, wstawić na noc do lodówki ale najlepiej zrobić to 3 dni wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz