Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Przepis na te pyszne łódeczki znalazłam tutaj na blogu mojej imienniczki Doroty ale jak zwykle wprowadziłam swoje zmiany. Łódeczki są pyszne, szybkie w przygotowaniu no i oczywiście dużo
zdrowsze niż tradycyjne frytki smażone w głebokim oleju lub gotowe niewiadomo
czym nafaszerowane łódeczki ze sklepu. Przyprawy można dodać według własnego
upodobania.
Składniki na 4 porcje – każda około 361 kalorii
- 1 kg dużych ziemniaków (około 8 średnich ziemniaków)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
- łyżeczka soli
Piekarnik rozgrzać do 200˚C z termoobiegiem (lub 220˚C bez
termoobiegu).
Ziemniaki umyć i dokładnie osuszyć, wytrzeć w czystą ściereczkę, nie
obierać ze skóry.
Każdego ziemniaka przekroić na pół a następnie każdą połówkę na 3 części, dokładnie wytrzeć.
Każdego ziemniaka przekroić na pół a następnie każdą połówkę na 3 części, dokładnie wytrzeć.
Wszystkie przyprawy włożyć do miseczki i wymieszać. Ziemniaki włożyć do
dużej miski, polać oliwą, posypać przyprawami wszystko wymieszać najłatwiej podrzucać
ziemniaki w misce do momentu aż wszystkie dokładnie pokryją się przyprawami.
Wszystkie ziemniaki przełożyć na blachę skórkami do dołu. Piec około
20 min do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz