Strony

sobota, 22 listopada 2014

Łódeczki ziemniaczane z piekarnika



Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Przepis na te pyszne łódeczki znalazłam tutaj na blogu mojej imienniczki Doroty ale jak zwykle wprowadziłam swoje zmiany. Łódeczki są pyszne, szybkie w przygotowaniu no i oczywiście dużo zdrowsze niż tradycyjne frytki smażone w głebokim oleju lub gotowe niewiadomo czym nafaszerowane łódeczki ze sklepu. Przyprawy można dodać według własnego upodobania.

Składniki na 4 porcje – każda około 361 kalorii
  • 1 kg dużych ziemniaków (około 8 średnich ziemniaków)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki kolorowego pieprzu
  • łyżeczka soli 



Piekarnik rozgrzać do 200˚C z termoobiegiem (lub 220˚C bez termoobiegu).

Ziemniaki umyć i dokładnie osuszyć, wytrzeć w czystą ściereczkę, nie obierać ze skóry. 
Każdego ziemniaka przekroić na pół a następnie każdą połówkę na 3 części, dokładnie wytrzeć.

Wszystkie przyprawy włożyć do miseczki i wymieszać. Ziemniaki włożyć do dużej miski, polać oliwą, posypać przyprawami wszystko wymieszać najłatwiej podrzucać ziemniaki w misce do momentu aż wszystkie dokładnie pokryją się przyprawami.

Wszystkie ziemniaki przełożyć na blachę skórkami do dołu. Piec około 20 min do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz