Strony

piątek, 21 grudnia 2012

Okoń morski po chińsku

 


Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 17 minut

Uwielbiam ryby dlatego też znajdują się one obowiązkowo na naszym stole w każdy piątek. Dzisiejsza propozycja to „Chinese steamed sea bass” czyli okoń morski gotowany na parze po chińsku. Musze przyznać że nie do końca jestem pewna jak ta ryba nazywa się po polsku bo znalazłam kilka rożnych tlumaczeń jej nazwy. Jedna z nich to okoń morski ale sea bass również tłumaczony jest na bass morski lub labraks. Jakkolwiek się on nazywa mam nadzieję że uda wam się znaleźć go w sklepie.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 416 kalorii

 

·        okoń morski 2 sztuki około 1kg do 1 i ½ kg każdy
·        kawałek imbiru (2cm)
·        ząbek czosnku
·        strączek czerwonej papryczki chili
·        3 cebulki dymki
·        łyżka oleju sezamowego
·        łyżka oleju słonecznikowego
·        2 łyżki sosu sojowego
·        szczypta soli
·        szczypta swieżo mielonego pieprzu

 

Ryby umyć, osuszyć, każdą rybę lekko naciąć i doprawić solą i pieprzem. Gotować na parze około 15 minut. Najlepiej sprawdzić nożem czy ryba jest już miękka w środku.
Imbir pokroić w zapałki, papryczkę chili w drobne plasterki, czosnek w cienkie plasterki a dymkę w podłużne paski. Ugotowane ryby wylożyć na talerz posypać imbirem, papryczką chili, czosnkiem i cebulką. W miseczce połączyć olej sezamowy z olejem słonecznikowym i podgrzać na patelni aż zacznie się dymić. Rybę polać gorącym olejem a następnie sosem sojowym. Podawać z gotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz