Strony

piątek, 1 sierpnia 2014

Kanapki tuńczykiem i jajkiem



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut

Takie kanapki wymyślił mój brat, zawsze zresztą potrafił zrobić coś z niczego. Kanapki są bardzo smaczne, proste i szybkie do zrobienia. Ja najchętniej zjadam je na śniadanie a że kupiłam słoiczek papryczek jalapeno to na pewno w najbliższym czasie nie raz jescze na naszym stole takie kanapki się pojawią. Co najważniejsze można je złożyć razem, zawinąć w folię aluminiową i zabać ze sobą do pracy.

Składniki na 4 kanapki – każda około 286 kalorii
  • 2 jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • czubata łyżka majonezu (30g)
  • 2 marynowane papryczki jalapeno
  • 4 średniej wielkości skibki chleba
  • 40g masła
  • cienki plaster czerwonej cebuli
  • świeżo mielony pieprz

W małym garnku zagotować wodę, do gotującej wody powoli włożyć jajka i gotować 10 minut na twardo. Po tym czasie wyjąć jajka, wylać gorącą wodę, jajka włożyć z powrotem do garnka i zalać lodowatą wodą. Po chwili wyjąć rozbić skorupki i z powrotem wrzucić jajka do wody. Sudzić jeszcze chwilę następnie wyjąć z wody oskubać skorupki, jajka odłożyć na bok.
Przygotować miseczkę, tuńczyka delikatnie odcedzić z oleju, zostawić tylko odrobinę, włożyć tuńczyka do miseczki, dodać sporą łyżkę majonezu. Papryczki przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasionka a resztę pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miseczki z tuńczykiem. Wszystko doprawić dokładnie wymieszać.
Jajka pokroić w plasterki. Chleb posmarować cienką warstwą masła (jeśli ktoś woli chleb można na chwilkę włożyć do tostera), następnie na każdą kanapkę nałożyć pastę z tuńczyka, plasterki jajka, kilka krążków czerwonej cebuli na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem.

1 komentarz: