Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 10 minut
Takie kanapki wymyślił mój brat, zawsze zresztą potrafił zrobić coś z
niczego. Kanapki są bardzo smaczne, proste i szybkie do zrobienia. Ja
najchętniej zjadam je na śniadanie a że kupiłam słoiczek papryczek jalapeno to
na pewno w najbliższym czasie nie raz jescze na naszym stole takie kanapki się
pojawią. Co najważniejsze można je złożyć razem, zawinąć w folię aluminiową i
zabać ze sobą do pracy.
Składniki na 4 kanapki – każda około 286 kalorii
- 2 jajka
- puszka tuńczyka w oleju
- czubata łyżka majonezu (30g)
- 2 marynowane papryczki jalapeno
- 4 średniej wielkości skibki chleba
- 40g masła
- cienki plaster czerwonej cebuli
- świeżo mielony pieprz
W małym garnku zagotować wodę, do gotującej wody powoli włożyć jajka i gotować
10 minut na twardo. Po tym czasie wyjąć jajka, wylać gorącą wodę, jajka włożyć
z powrotem do garnka i zalać lodowatą wodą. Po chwili wyjąć rozbić skorupki i z
powrotem wrzucić jajka do wody. Sudzić jeszcze chwilę następnie wyjąć z wody
oskubać skorupki, jajka odłożyć na bok.
Przygotować miseczkę, tuńczyka delikatnie odcedzić z oleju, zostawić
tylko odrobinę, włożyć tuńczyka do miseczki, dodać sporą łyżkę majonezu. Papryczki
przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasionka a resztę pokroić w drobną kosteczkę i
wrzucić do miseczki z tuńczykiem. Wszystko doprawić dokładnie wymieszać.
Jajka pokroić w plasterki. Chleb posmarować cienką warstwą masła (jeśli
ktoś woli chleb można na chwilkę włożyć do tostera), następnie na każdą kanapkę
nałożyć pastę z tuńczyka, plasterki jajka, kilka krążków czerwonej cebuli na
koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Super kanapeczki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
www.tropikalnyowoc.blogspot.com