Strony

środa, 13 sierpnia 2014

Udka z kurczaka z ryżem po hiszpańsku



Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 15 minut
Pieczenie: 40 minut

Dzisiejsza propozycja to przepis na chrupiącego kurczaka w towarzystwie ryżu zapiekanego w piekarniku z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki, pomidorów, zielonego groszku i aromatycznych przypraw. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, ja jak zawsze zrobiłam po swojemu.

Składaniki na 4 porcje – każda porcja około 528 kalorii
  • 8 udek z kurczaka (użyłam podudzia bo tak było w oryginalnym przepisie ale następnym razem wolałabym do tego dania użyć udek bo podudzia były dość tłuste)
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 hiszpańska cebula (taka w białej łupince)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • liść laurowy                     
  • 200g siekanych pomidorów z puszki (lub 2 świeże pomidory)
  • łyżeczka listków tymianku
  • łyżecza oregano
  • szklanka długoziarnistego ryżu
  • szczypta szafranu
  • 750ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki mrożonego groszku (100g)


Kurcza umyć, osuszyć doprawić ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu tak by przyprawy dostały się również pod skórę (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC W żeliwnym garnku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Usmażyć kurczaka na dużym ogniu, przewracając dość często tak by zarumienił się z każdej strony. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni, położyć na papierowym ręczniku kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu następnie włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 15 minut.
W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Jeśli używamy świeżych pomidorów, pomidory spażyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli używamy bulionu z kostki 1.5 kostki drobiowej rozpuśić w 3 szklankach wody)
Z patelni odlać tłuszcz który wytopił się z kurczaka, na tą samą patenię wlać pozostałą łyżkę oliwy, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie, następnie dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze około 1-2 minuty. Po tym czasie dodać łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, pomidory, tymianek i oregano. Na koniec dodać ryż i smażyć razem około 2 minut ciągle mieszając. Dodać szafran, bulion drobiowy koncentrat pomidorowy, sok z połowy cytryny, doprawić do smaku łyżeczką soli i polową łyżeczki pieprzu.
Garnek wstawić do piekarnika, jeśli nie macie garnka żeliwnego zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i włożyć do piekarnika.
Udka powinno się położyć na ryżu i zapiekać razem przez 15 minut, ja jednak wolę gdy wszystko piecze sie osobno bo wtedy kurczak nie wchłania płynu z ryżu i jest bardziej chrupiący.
Po 15 minutach wyjąć naczynie z ryżem, dodać groszek, wymieszać i włożyć z powrotem do piekarnika na na około 10 minut, lub do czasu gdy ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Podawać od razu.

3 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy ten przepis, zapisałam sobie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko kurczak wyglada super! Napewno wyprobuje!! Ehh juz teraz mam smaka

    OdpowiedzUsuń