Strony

czwartek, 28 sierpnia 2014

Kurczak z grzybami i czarną fasolą




Przygotowanie:15 minut
Czas smażenia: 13 minut

Dziś kolejny przepis w którym wykorzystuje się czarną fasolę chińską, pisałam o niej już wcześniej przepisy z tym składnikiem można znaleźć tutaj. Oryginalną wersję tego przepisu można znaleźć tutaj, poniżej moja nieco zmieniona wersja tej potrawy.

Składniki na 2 porcje – każda około 630 kalorii

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 małe piersi z kurczaka (300g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru (łyżeczka startego imbiru)
  • 175g grzybów portobello (3 duże grzyby)
  • ½ łyżeczki vegety
  • 4 dymki
  • 2 małe główki pak choi (200g)
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki chińskiej czarnej fasoli (black beans)
  • ½ opakowania chińskiego makaronu (150g)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego


Piersi z kurczaka pokroić na cienkie paseczki wzdłóż włókien. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, imbir obrać i zetrzeć na tartce lub pokroić w plasterki wzdłóż włókien i przecisnąć przez praskę. Grzyby obrać i pokroić w plasterki o grubości 0.5cm. Dymkę umyć, przekroić wzdłuż a następnie na około 4cm kawałki. Odciąć końcówkę pak choi tak by oddzieliły się od siebie liście a następnie każdy liść przekroić wzdłóż na pół (pak choi to takie chińskie warzywo jeśli nie uda wam się go dostać można zastąpić kapustą pekińską).

W dużym garnku zagotować wodę, wlać łyżkę oleju i wyłączyć gaz. Woda będzie nam potrzebna do ugotowania makaronu.

W woku rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć około 5 minut na dużym ogniu potrząsając wokiem lub ciągle mieszając by kurczak zarumienił sie z każdej strony (uwaga w kuchni chińskiej używamy naprawdę dużego gazu wszystko smaży sie krótko za to intensywnie dlatego nie odchodzimy od woka tylko wciąż mieszamy, nie trzymajcie się też ściśle czasu jaki podaję każdy ma inny wok i inny gaz więc trzeba samemu zobaczyć czy kurczak już się zarumienił a nie spalił lub przykleił do dna patelni lub woka).

Następnie dodać czosnek, imbir i grzyby, posypać vegetą i smażyć na dużym ogniu około 4 minut ciągle mieszając. Dodać dymkę, pak choi, wino ryżowe i czarną fasolę, smażyć kolejne 2 minuty. Równocześnie wrzucić makaron do wrzątku i włączyć gaz, gotować makaron 2 minuty. Szybko odcedzić makaron i wrzucić go do woka, dodać sos sojowy i gotować jeszcze 2 minuty. Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz