Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Przepis pochodzi z programu kulinarnego Giady de Lauretis „Everyday
Italian” oryginalną wersję tego przepisu można znaleźć tutaj.
Ja zmieniłam trochę proporcje tak by wyszlo mniej wiecej 10 paluszków i żeby nie zostało nic mąki i bułki tartej. Paluszki są bardzo smacze a do tego piecze się je w piekarniku a nie w głębokim oleju.
Ja zmieniłam trochę proporcje tak by wyszlo mniej wiecej 10 paluszków i żeby nie zostało nic mąki i bułki tartej. Paluszki są bardzo smacze a do tego piecze się je w piekarniku a nie w głębokim oleju.
Składniki na 2 porcje (10 paluszków) – każda porcja około 448 kalorii
- 400g surowego filetu z łososia
- 3 łyżki mąki (30g)
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- białko z dużego jajka (lub średniej wielkości jajko)
- 5 płaskich łyżek bułki tartej (35g)
- ¼ szklanki tartego parmezanu
- łyżeczka vegety (lub ulubionej przyparawy do ryb)
- łyżka oleju rzepakowego
Filet z łososia umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i
przekroić w poprzek tak by uzyskać 2 płaskie filety, następnie każdy z nich pokroić
na 5 części tak by powstało 10 paluszków rybnych.
Przygotować trzy miseczki do pierwszej wsypać mąke, sól i świeżo mielony
pieprz do drugiej wbić białko i roztrzepać widelcem, do trzeciej miseczki
wsypać bułkę tartą, parmezan i vegetę lub przyprawę do ryb (jesli nie lubicie
używać gotowych przypraw można dodać trochę soli).
Paluszki z łososia obtaczać kolejno w mące, roztrzepanym białku i na
końcu w bułce z parmezanem lekko przyciskając by panierka przykleiła się do
ryby.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, i delikatnie posmarować
olejem, nastepnie skropić paluszki pozostałym olejem (ja używam olej w sprayu).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC na złoty kolor, około 15
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz