Przygotowanie: 10 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Dziś na lunch zjedliśmy takie właśnie kanapki. Tu w Anglii nazywają się one „tuna cheese melt sandwich”, czyli po prostu chleb
z tuńczykiem i żółtym serem, który jest zapiekany w piekarniku. Polecam, kanapki są pyszne chrupiące i robi się ją błyskawicznie. Takie kanapki możemy zabrać do pracy ale wtedy nie zapiekalabym ich w piekarniku no chyba że krótko jakieś 5 minut, później trzeba je ostudzić zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w lodówce.
Składniniki na 2 porcje – każda około 490 kalorii
- puszka tuńczyka w oleju (można użyć tuńczyka w sosie własnym)
- 2 płaskie łyżki majonezu (30g)
- 4 skibki polskiego chleba na zakwasie
- 1-2 cebulki dymki
- sól
- pieprz
- 60g startego żółtego sera (lub 2 plastry)
Włączyć piekarnik, nastawić na temperaturę 175°C.
Tuńczyka odsączyć z oleju ale niezbyt dokładnie żeby nie był taki suchy,
dodać majonez, pokrojoną w plasterki cebulkę
dymkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
Skibki chleba ułożyć na blasze, dwie z nich posmarować tuńczykiem, na
wierch kanapek z tuńczykiem nałożyć ser.
Kanapki zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 10 minut (opiekamy wszystkie 4 skibki chleba ale składamy je dopiero po wyjęciu z piekarnika).
Kanapki zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 10 minut (opiekamy wszystkie 4 skibki chleba ale składamy je dopiero po wyjęciu z piekarnika).
kanapki na ciepło uwielbiam zajadać na śniadanie. Twoja propozycja wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na nieco inne kanapki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekane kanapki :)
OdpowiedzUsuń