Przygotowanie:25 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Nie pamiętam już skąd mam ten przepis może od mamy albo z jakiejś gazety
w każdym razie mam go juz od dawna tylko że oryginalnie była to jakaś babka lub
placek, ja postanowiłam zrobić takie dwukolorowe babeczki. To bardzo prosty
przepis a babeczki znikają w oka mgnieniu.
Składniki na 20 babeczek – każda około 192 kalorie
- 1i ½ szklanki maki (240g)
- ½ szklanki maki ziemniaczanej (70g)
- 6 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- kostka masła
- duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
- 2 czubate łyżeczki kakao (10g)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło stopić w rondelku na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej,
ostudzić. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym aż masa podwoi swoja objetość.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito odłożyć 2 łyżeczki a resztę dodać
do ubitych jaj z cukrem. Nadal mieszając dodawać stopniowo stopione masło. Gotową
masę podzielić na dwie części do jednej dodać odłożone dwie łyżeczki mąki a do
drugiej dwie łyżeczki kakao. Przygotować 20 papilotek, do każdej wkładać po
łyżeczce jasnej i ciemnej masy. Piec 15 minut w temperaturze 170˚C.
Śliczne są takie dwukolorowe :)
OdpowiedzUsuń