Strony

niedziela, 31 sierpnia 2014

Dwukolorowe babeczki


Przygotowanie:25 minut
Czas pieczenia: 15 minut

Nie pamiętam już skąd mam ten przepis może od mamy albo z jakiejś gazety w każdym razie mam go juz od dawna tylko że oryginalnie była to jakaś babka lub placek, ja postanowiłam zrobić takie dwukolorowe babeczki. To bardzo prosty przepis a babeczki znikają w oka mgnieniu.


Składniki na 20 babeczek – każda około 192 kalorie
  • 1i ½ szklanki maki (240g)
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej (70g)
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • duże opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • 2 czubate łyżeczki kakao (10g)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Masło stopić w rondelku na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym aż masa podwoi swoja objetość. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito odłożyć 2 łyżeczki a resztę dodać do ubitych jaj z cukrem. Nadal mieszając dodawać stopniowo stopione masło. Gotową masę podzielić na dwie części do jednej dodać odłożone dwie łyżeczki mąki a do drugiej dwie łyżeczki kakao. Przygotować 20 papilotek, do każdej wkładać po łyżeczce jasnej i ciemnej masy. Piec 15 minut w temperaturze 170˚C.

1 komentarz: