Strony

wtorek, 29 lipca 2014

Kurczak z makaronem ryżowym po tajsku



Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 753 kalorie
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 cm świeżego imbiru (łyżeczka startego)
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łodyga trawy cytrynowej 
  • 125g pieczarek kasztanowych (lub zwykłych)
  • 2 główki pak choi (lub ½ kapusty pekińskiej)
  • 400g świeżego makaronu ryżowego
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub oleju roślinnego)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli


Kurczaka pokroić w cienkie ukośne plasterki. Cebulę obrać i przekroić na pół a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tartce, można też pokroić go w cienkie plasterki wzdłóż włókien i przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne (jeśli ktoś lubi bardzo ostrą kuchnię można zostawić kilka nasionek) i pokroić w drobną kostkę. Trawę cytrynową przekroić wzdłuż na pół, obrać zewnętrzne zdrewniałe liście, odkroić głąb, resztę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką, pokroić w plakterki, pak choi pokroić w plasterki.

W dużym garnku zagotować wodę, dodać makaron ryżowy, wymieszać i przecedzić przez sito, następnie przelać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia. Ja do tej potrawy używam świeżego makaronu ryżowego ale jeśli nie uda wam się go kupić można użyć suchego makaronu z paczki i ugotować go według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy o tym by makaron gotować jak najkrócej nie dłużej niż 1-2 minuty ma być sprężysty a nie rozgotowany.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, na dużym ogniu usmażyć kurczaka ciągle mieszając, następnie przełożyć kurczaka na talerzyk. Zmniejszyć ogień, dodać pozostałą łyżkę oleju, następnie dodać cebulę, imbir, paprykę, papryczkę chili, trawę cytrynową i pieczarki, smażyć ciągle mieszając przez około 2 minuty. Po tym czasie dodać pak choi i smażyć kolejne 2 minuty, dodać kurczaka, makaron, sos sojowy, sos rybny i słodki sos chilli. Smażyć wszystko razem ciągle mieszając przez około 3 minuty. Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz