Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 753 kalorie
- 2 małe piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 cm świeżego imbiru (łyżeczka startego)
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 125g pieczarek kasztanowych (lub zwykłych)
- 2 główki pak choi (lub ½ kapusty pekińskiej)
- 400g świeżego makaronu ryżowego
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub oleju roślinnego)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
Kurczaka pokroić w cienkie ukośne plasterki. Cebulę obrać i przekroić na
pół a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tartce, można też
pokroić go w cienkie plasterki wzdłóż włókien i przecisnąć przez praskę. Paprykę
umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Papryczkę
chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne (jeśli ktoś lubi bardzo
ostrą kuchnię można zostawić kilka nasionek) i pokroić w drobną kostkę. Trawę
cytrynową przekroić wzdłuż na pół, obrać zewnętrzne zdrewniałe liście, odkroić
głąb, resztę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką,
pokroić w plakterki, pak choi pokroić w plasterki.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać makaron ryżowy, wymieszać i przecedzić przez sito, następnie przelać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia. Ja do tej potrawy używam świeżego makaronu ryżowego ale jeśli nie uda wam się go kupić można użyć suchego makaronu z paczki i ugotować go według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy o tym by makaron gotować jak najkrócej nie dłużej niż 1-2 minuty ma być sprężysty a nie rozgotowany.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, na dużym ogniu usmażyć kurczaka ciągle
mieszając, następnie przełożyć kurczaka na talerzyk. Zmniejszyć ogień, dodać
pozostałą łyżkę oleju, następnie dodać cebulę, imbir, paprykę, papryczkę chili,
trawę cytrynową i pieczarki, smażyć ciągle mieszając przez około 2 minuty. Po
tym czasie dodać pak choi i smażyć kolejne 2 minuty, dodać kurczaka, makaron,
sos sojowy, sos rybny i słodki sos chilli. Smażyć wszystko razem ciągle
mieszając przez około 3 minuty. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz