Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 i ½ godziny
Składniki na 4 porcje – każda porcja około388 kalorii
- 3 kostki bulionu drobiowego
- 2 małe piersi z kurczaka (350g)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- zielona papryczka chili
- łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 250g winnych pomidorów
- 2 zielone cebulki
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 limonka
- 400g świeżego makaronu ryżowego (lub 150g suchego)
Do dużego garnka wlać 1.5 litra zimnej wody, wrzucić piersi z kurczaka i kostki drobiowe. Gotować około godziny pod częściowym przykryciem od momentu zagotowania aż mięso będzie miękkie.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekana cebulę, doprawić sola i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem okolo 10 minut. Następnie dodać posiekany czosnek i chili, smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać bulion drobiowy, zmniejszyć gaz i gotować razem przez kilkanaście minut by wszystkie smaki się przegryzły.
W tym czasie przygotować w osobnym naczyniu salsę z pokrojonych w kostkę pomidorów, drobno pokrojonych zielonych cebulek i natki pietruszki. Wyłączyć gaz, do zupy dodać sok z limonki. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj taki makaron gotuje sie 1-2 minuty, jeśli używamy świeżego makaronu wystarczy na chwilę zalać go wrzątkiem. Zupę nalewać do misek, podawać z makaronem a na wierzch każdej porcji kłaść dużą łyżkę salsy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz