Strony

czwartek, 24 kwietnia 2014

Fasolka zapiekana z pomidorami



Przygotowanie: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Pieczenie: 15 minut

Przepis pochodzi z książki z przepisami dla vegetarian. Oryginalna nazwa tej potrawy to „frijoles refritos” i choć różni się od innych przepisów które znalazłam na tą potrawę w internecie nam bardzo zasmakowało. Można podawać jako przystawkę lub z dodatkiem zapiekanych placków tortilla, na przykład z serem, jako danie główne. Poniżej składniki na przystawki.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 239 kalorii
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminku
  • ¼ łyżeczki chili
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 4 pomidory
  • łyżka natki zielonej pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 100g tartego żółtego sera
  • opcjonalnie zielona papryczka jalapeno
Cebulę pokroić w ćwiartki, pomidory sparzyć obrać ze skórki i również pokroić na ćwiartki, natkę pietruszki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, dodać słodką paprykę, kminek, chili, wymieszać i dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć chwilę razem następnie dodać fasolkę, pokrojone na ćwiartki pomidory, dokładnie wymieszać, dodać połowę zielonej pietruszki, doprawić do smaku solą i swieżo mielonym pieprzem, dodać papryczkę jalapeno. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, posypać startym żółtym serem i piec kolejne 5 minut aż ser się stopi. Wyjąć naczynie z piekarnika i posypać pozostałą zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz