Przygotowanie: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Pieczenie: 15 minut
Przepis pochodzi z książki z przepisami dla vegetarian. Oryginalna nazwa
tej potrawy to „frijoles refritos” i choć różni się od innych przepisów które
znalazłam na tą potrawę w internecie nam bardzo zasmakowało. Można podawać jako
przystawkę lub z dodatkiem zapiekanych placków tortilla, na przykład z serem,
jako danie główne. Poniżej składniki na przystawki.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 239 kalorii
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka kminku
- ¼ łyżeczki chili
- łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka czerwonej fasoli (400g)
- 4 pomidory
- łyżka natki zielonej pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 100g tartego żółtego sera
- opcjonalnie zielona papryczka jalapeno
Cebulę pokroić w ćwiartki, pomidory sparzyć obrać ze skórki i również
pokroić na ćwiartki, natkę pietruszki drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, dodać słodką paprykę,
kminek, chili, wymieszać i dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć chwilę razem
następnie dodać fasolkę, pokrojone na ćwiartki pomidory, dokładnie wymieszać,
dodać połowę zielonej pietruszki, doprawić do smaku solą i swieżo mielonym
pieprzem, dodać papryczkę jalapeno. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Wstawić do piekarnika na około 10 minut, posypać startym żółtym serem i piec
kolejne 5 minut aż ser się stopi. Wyjąć naczynie z piekarnika i posypać
pozostałą zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz