Strony

czwartek, 3 kwietnia 2014

Kanapka z serem camembert


Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 5 minut

Dzisiejsza propozycja to ciepła kanapka z serem camembert, którą przygotowuje się błyskawicznie. Znakomita na śniadanie, lunch lub szybką kolację. Mi najbardziej smakuje w połączeniu z kubkiem gorącej zupy np. kalafiorowej lub kremu z pora i ziemniaków.

 Składniki na 4 porcje – każda porcja około 312 kalorii
  • duży bochenek pieczywa typu ciabatta
  • 1 duży pomidor
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ½ opakowania sera camembert (125g)
  • ½ opakowania mieszanki sałat (60g)
  • świeżo mielony pieprz


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciabatę przekroić wzdłuż na dwie części, złożyć z powrotem razem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 5 minut. W tym czasie pokroić pomidora w grube plastry.
Gorącą ciabattę wyjąć z piekarnika i skropić oliwą z oliwek, na dolnej części położyć liście sałaty, następnie plastry pomidora, ser pokroić w plastry i równierz ułożyć na kanapce, na koniec dodać cebulę, wszystko doprawić świeżo mielonym pieprzem. Przykryć górną cześcią ciabatty i przekroić na 4 równe części.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz