Przygotowanie: 5 minut
Czas pieczenia: 5 minut
Dzisiejsza propozycja to ciepła kanapka z serem camembert, którą
przygotowuje się błyskawicznie. Znakomita na śniadanie, lunch lub szybką
kolację. Mi najbardziej smakuje w połączeniu z kubkiem gorącej zupy np.
kalafiorowej lub kremu z pora i ziemniaków.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 312 kalorii
- duży bochenek pieczywa typu ciabatta
- 1 duży pomidor
- 2 plastry czerwonej cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- ½ opakowania sera camembert (125g)
- ½ opakowania mieszanki sałat (60g)
- świeżo mielony pieprz
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciabatę przekroić wzdłuż na dwie
części, złożyć z powrotem razem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 5 minut. W
tym czasie pokroić pomidora w grube plastry.
Gorącą ciabattę wyjąć z piekarnika i skropić oliwą z oliwek, na dolnej
części położyć liście sałaty, następnie plastry pomidora, ser pokroić w plastry
i równierz ułożyć na kanapce, na koniec dodać cebulę, wszystko doprawić świeżo mielonym
pieprzem. Przykryć górną cześcią ciabatty i przekroić na 4 równe części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz