Strony

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Nicejski półmisek z pieczonym łososiem



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania i pieczenia: 15 minut
Jeśli zbyt dużo zjedliście podczas świąt proponuję lekką sałatkę z pieczonym łososiem. Przepis pochodzi ze strony www.foodnetwork.co.uk, oryginalną wersję można znaleźć tutaj, a jej autorem jest moja ulubiona mistrzyni kuchni Ina Garten. Uwielbiam wszystkie jej przepisy a ta sałatka podana w elegancki sposób na dużym półmisku jest wyjątkowa, zrobiłam ją już dwa razy gdy przyszli do nas goście i za każdym razem wszystkim bardzo smakowało. Ponieważ jest podana na półmisku, każdy nakłada sobie to na co ma ochotę. 

Składniki na porcję dla 4 osób – każda porcja około 453 kalorie

Marynata:
  • 1 cytryna
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Sałatka:
  • 4 filety łososia (680g)
  • 0.5kg młodych ziemniaczków w łupinkach
  • 200g zielonej fasolki szparagowej
  • 225g średniej wielkości pomidorków
  • 4 jajka
  • opakowanie rukwi wodnej (lub rukoli)
  • słoiczek zielonych oliwek
  • 8 filecików anchois
Sos vinegrette:
  • łyżka białego octu winnego (lub 1/2 łyżki octu spirytusowego)
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Pierwszą czynnością jest zrobienie marynaty do łososią. W tym celu należy połączyć wszystkie jej składniki: otartą skórkę i sok z cytryny, oliwę, musztardę, czosnek, sól i świeżo mielony pieprz.
Łososia umyć, osuszyć, rozłożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, polać marynatą i odstawić do lodówki na 15 minut.
Następnie zrobić sos winegrette, w miseczce połączyć wszystkie składniki sosu: ocet, musztardę, sól, świeżo mielony pieprz, powoli dodać oliwę, wszystko wymieszać, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, zagotować wodę w trzech garnkach.
Na dużym talerzu ułożyć, rukwię, przekrojone na pół pomidorki, oliwki i anchois.
Do nagrzanego piekarnika wstawić łososia i piec 15 minut, posolić wodę w największym garnku i ugotować w niej ziemniaki, powinny gotować się około 15 minut. Po 5-ciu minutch do średniej wielkości garnka włożyć jaja i gotować 8 minut, następnie zdjąć garnek z gazu, wylać wodę i zalać jaja zimną wodą, zbić skorupki a jaja wrzucić z powrotem do wody. Teraz posolić wodę w najmniejszym garnku i wrzucić do niej fasolkę, gotować nie więcej niż 5 minut (do momentu gdy łosoś i ziemniaki będą gotowe). W międzyczasie obrać jaja i przekroić każde na pół, ułożyć na półmisku z pozostałymi składnikami. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przełożyć na sito i odstawić na chwile, fasolkę również odcedzić i pozostawić na sicie do odcieknięcia. Łososia wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek z innymi składnikami, ziemniaki i fasolkę również ułożyć na półmisku. Na koniec polać pomidorki i rukwię przygotowanym wcześniej sosem vinegrette. Podawać od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz