Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania i pieczenia: 15 minut
Jeśli zbyt dużo zjedliście podczas świąt proponuję lekką sałatkę z pieczonym łososiem. Przepis pochodzi ze strony www.foodnetwork.co.uk, oryginalną wersję można znaleźć tutaj, a jej autorem jest moja ulubiona mistrzyni kuchni Ina Garten. Uwielbiam wszystkie jej przepisy a ta sałatka podana w elegancki sposób na dużym półmisku jest wyjątkowa, zrobiłam ją już dwa razy gdy przyszli do nas goście i za każdym razem wszystkim bardzo smakowało. Ponieważ jest podana na półmisku, każdy nakłada sobie to na co ma ochotę.
Składniki na porcję dla 4 osób – każda porcja około 453 kalorie
Marynata:
- 1 cytryna
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka musztardy
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Sałatka:
- 4 filety łososia (680g)
- 0.5kg młodych ziemniaczków w łupinkach
- 200g zielonej fasolki szparagowej
- 225g średniej wielkości pomidorków
- 4 jajka
- opakowanie rukwi wodnej (lub rukoli)
- słoiczek zielonych oliwek
- 8 filecików anchois
Sos vinegrette:
- łyżka białego octu winnego (lub 1/2 łyżki octu spirytusowego)
- ¼ łyżeczki musztardy
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pierwszą czynnością jest zrobienie marynaty do łososią. W tym celu należy
połączyć wszystkie jej składniki: otartą skórkę i sok z cytryny, oliwę,
musztardę, czosnek, sól i świeżo mielony pieprz.
Łososia umyć, osuszyć, rozłożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową,
polać marynatą i odstawić do lodówki na 15 minut.
Następnie zrobić sos winegrette, w miseczce połączyć wszystkie składniki
sosu: ocet, musztardę, sól, świeżo mielony pieprz, powoli dodać oliwę, wszystko
wymieszać, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, zagotować wodę w trzech
garnkach.
Na dużym talerzu ułożyć, rukwię, przekrojone na pół pomidorki, oliwki i
anchois.
Do nagrzanego piekarnika wstawić łososia i piec 15 minut, posolić wodę w
największym garnku i ugotować w niej ziemniaki, powinny gotować się około 15
minut. Po 5-ciu minutch do średniej wielkości garnka włożyć jaja i gotować 8
minut, następnie zdjąć garnek z gazu, wylać wodę i zalać jaja zimną wodą, zbić
skorupki a jaja wrzucić z powrotem do wody. Teraz posolić wodę w najmniejszym
garnku i wrzucić do niej fasolkę, gotować nie więcej niż 5 minut (do momentu
gdy łosoś i ziemniaki będą gotowe). W międzyczasie obrać jaja i przekroić każde
na pół, ułożyć na półmisku z pozostałymi składnikami. Ugotowane ziemniaki odcedzić,
przełożyć na sito i odstawić na chwile, fasolkę również odcedzić i pozostawić
na sicie do odcieknięcia. Łososia wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek z
innymi składnikami, ziemniaki i fasolkę również ułożyć na półmisku. Na koniec
polać pomidorki i rukwię przygotowanym wcześniej sosem vinegrette. Podawać od
razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz