Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Zupy lubię w każdej postaci są universalne pasują zarówno na lunch jak i
na lekką kolację. Przepis na tą zupę znalazłam tutaj na blogu „Przy kuchennym
stole” oczywiście zmodyfikowałam go według własnych potrzeb jednak pomysł na
posypanie zupy chrupiącym boczkiem i żółtym serkiem pozostał. To właśnie nadaje
zupie specyficzny smak i sprawia że zupa jest inna, ciekawa i bardzo smaczna.
Polecam.
Składniki na 4 porcje – każda około 335 kalorii
- 1 średniej wielkości brokuł (450g)
- 2 średnie ziemniaki (250g)
- średniej wielkosci por (150g)
- mała marchewka (50g)
- mała pietruszka (50g)
- cebula
- 1 szklanka mleka
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- łyżeczka vegety
- 125g chudego wedzonego boczku
- 100g tartego twardego żółego sera
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Gdy będzie chrupiący
przełożyć go na talerzyk a na stopionym tłuszczu usmażyć pokrojoną w
drobna kostkę cebulę. Brokuła podzielić na różyczki, łodygę pokroić na mniejsza
kawałki. W garnku zagotować szklankę wody, dodać szklankę mleka i kostkę
rosołową, następnie dodać cebulę, pokrojony w krążki por, łodygę brokuła i
startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko gotować około 20 minut a następnie zmiksować.
W osobnym garnku zagotować 3 szklanki wody, dodać kostkę rosołową i pokrojone
w kostkę ziemniaki, gotować około 10 minut, następnie dodać różyczki brokuła i
gotować kolejne 10 minut do miękkości wszystkich składników, połączyć ze zmiksowanymi
warzywami. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Boczek jeszcze chwile
podgrzac na patelni. Zupę wlać do miseczek, posypać chrupiącym boczkiem i żółym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz