Strony

wtorek, 15 kwietnia 2014

Zupa brokułowa



Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut

Zupy lubię w każdej postaci są universalne pasują zarówno na lunch jak i na lekką kolację. Przepis na tą zupę znalazłam tutaj na blogu „Przy kuchennym stole” oczywiście zmodyfikowałam go według własnych potrzeb jednak pomysł na posypanie zupy chrupiącym boczkiem i żółtym serkiem pozostał. To właśnie nadaje zupie specyficzny smak i sprawia że zupa jest inna, ciekawa i bardzo smaczna. Polecam.

Składniki na 4 porcje – każda około 335 kalorii

  • 1 średniej wielkości brokuł (450g)
  • 2 średnie ziemniaki (250g)
  • średniej wielkosci por (150g)
  • mała marchewka (50g) 
  • mała pietruszka (50g)
  • cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • łyżeczka vegety
  • 125g chudego wedzonego boczku
  • 100g tartego twardego żółego sera
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu


Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Gdy będzie chrupiący przełożyć go na talerzyk a na stopionym tłuszczu usmażyć pokrojoną w drobna kostkę cebulę. Brokuła podzielić na różyczki, łodygę pokroić na mniejsza kawałki. W garnku zagotować szklankę wody, dodać szklankę mleka i kostkę rosołową, następnie dodać cebulę, pokrojony w krążki por, łodygę brokuła i startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko gotować około 20 minut a następnie zmiksować.
W osobnym garnku zagotować 3 szklanki wody, dodać kostkę rosołową i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować około 10 minut, następnie dodać różyczki brokuła i gotować kolejne 10 minut do miękkości wszystkich składników, połączyć ze zmiksowanymi warzywami. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Boczek jeszcze chwile podgrzac na patelni. Zupę wlać do miseczek, posypać chrupiącym boczkiem i żółym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz