Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut
Długo szukałam idealnego przepisu na babkę aż w końcu wymieszałam kilka
różnych i tak powsała moja babka migdałowa głównie inspirowana tym przepisem na
babkę migdałową Asi z blogu Kwestia Smaku. Babka jest pyszna, wilgotna, pachnąca
wanilią i migdałami.
Składniki na 16 porcji – każda około 300 kalorii
- 300g białej czekolady
- 160g masła
- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki (100g)
- opakowanie cukru waniliowego (30g)
- 200g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki olejku migdałowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka bułki tartej
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu oba składniki
umieścić w żaroodpornym naczyniu. W dużym garnku zagotować
wodę, naczynie żaroodporne umieścić w garnku z gorącą wodą. Mieszać aż wszystko
się rozpuści. Zdjąć naczynie żaroodporne z garnka, dodać cukier waniliowy,
ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodać przesianą
mąke, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i mielone migdały. W osobnym
naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać je do ciasta, wszystko delikatnie
wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć
do formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Uwielbiam babki.
OdpowiedzUsuń