Strony

piątek, 18 kwietnia 2014

Babka migdałowa



Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40 minut

Długo szukałam idealnego przepisu na babkę aż w końcu wymieszałam kilka różnych i tak powsała moja babka migdałowa głównie inspirowana tym przepisem na babkę migdałową Asi z blogu Kwestia Smaku. Babka jest pyszna, wilgotna, pachnąca wanilią i migdałami.

Składniki na 16 porcji – każda około 300 kalorii 
 
  • 300g białej czekolady
  • 160g masła
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mąki (100g)
  • opakowanie cukru waniliowego (30g)
  • 200g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka bułki tartej

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu oba składniki umieścić w żaroodpornym naczyniu. W dużym garnku zagotować wodę, naczynie żaroodporne umieścić w garnku z gorącą wodą. Mieszać aż wszystko się rozpuści. Zdjąć naczynie żaroodporne z garnka, dodać cukier waniliowy, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodać przesianą mąke, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i mielone migdały. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać je do ciasta, wszystko delikatnie wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.

1 komentarz: