Strony

środa, 9 kwietnia 2014

Spaghetti bolognese



Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 2 godziny

Długo szukałam idealnego przepisu na spaghetti, próbowałam różnych przepisów, pamiętam z czasów studenckich spaghetti z baru mlecznego z groszkiem. Taki właśnie jest mój, wymyślony metodą prób i błędów przepis, groszek można pominąć jeśli ktoś go nie lubi. Poniżej składniki na dużą porcję ale taki sos można zamrozić lub gorący zamknąć w słoikach będzie idealny gdy nie będziemy mieli czasu na gotowanie obiadu.

Składniki na 6 porcji każda porcja około 897 kalorii
  • 125g chudego boczku
  • 2 cebule
  • 2 zabąki czosnku
  • 1 średniej wielkości marchewka (100g)
  • 2 łodygi selera naciowego (100g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka oregano
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 250g mielonej wołowiny
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 2 puszki siekanych pomidorów (2 x 400g)
  • kostka bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 100g mrożonego groszku (około 2/3 szklanki)
  • 75g startego parmezanu (1/2 szklanki)
  • 750g makaronu spaghetti

Boczek drobno pokroić, cebulę i marchewkę obrać i drobno posiekać, seler naciowy opłukać osuszyć i również drobno posiekać. W tym daniu najważniejsze jest to by wszystkie warzywa były drobno posiekane, nie muszą być pokrojone w idealną kostkę dlatego można zrobić to przy pomocy blendera należy tylko uważać by nie zmiksować warzyw za bardzo. Czosnek obrać i przacisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek i smażyć chwilę aż boczek się zarumieni, następnie dodać cebulę, marchewkę, seler i dalej smażyć ciągle mieszając aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru, następnie dodać oregano i czosnek smażyć jeszcze minutę, dodać mięso i dalej smażyć rozdrabniając widelcem grudki mięsa. Gdy mięso nabierze koloru dodać wino, wymieszać a gdy wino wyparuje zminiejszyć gaz i dodać pomidory. Do pustej puszki po pomidorach wlać gorącą wode i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Bulion dodać do pozostałych składników, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko gotować pod przykryciem około godziny.
W międzyczasie drobno posiekać listki bazylii, po tym czasie dodać bazylię, parmezan i groszek i dalej gotować bez przykrycia przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby można dodać trochę wody. Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz