Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Smażenie:15 minut
Składniki na 8 kotlecików – każdy około 340 kalorii
- 8 małych kotletów z kurczaka (700g)
- 4 płaskie łyżeczki vegety
- 8 płaskich łyżek mąki 80g
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżki jasnego sezamu 20g
- 1 płaska łyżka czarnego sezamu 10g
- 14 płaskich łyżek bułki tartej (90g)
- 12 łyżek oleju do smażenia
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, nakłuć widelcem,
doprawić vegetą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej jest to
zrobić poprzedniego dnia). Przygotować trzy miseczki do pierwszej wsypać mąkę,
do drugiej wbić jaja i roztrzepać widelcem do ostatniej wsypać ziarna sezamu i
bułkę tartą, wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, patelnia nie może
być zbyt gorąca bo kotlety łatwo się palą. Kotlety maczać kolejno w mące, jajku
i panierce z bułki tartej i sezamu, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (ja używam
kuchenki z płytą indukcyjną, smażyłam na 3 w skali 1-6 ale każda kuchenka jest
inna). Ważne jest by olej dobrze się rozgrzał przed włożeniem kotletów, jeśli
włożymy je zbyt szybko do nie rozgrzanego oleju napiją się tluszczu i nie będą
tak smaczne.
bardzo fajna panierka ,apetyczna i pachnąca napewno warto wypróbować...polecam roladki drobiowe z marchewką...zapraszam ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/roladki-drobiowe-z-marchewka.html