Strony

niedziela, 27 kwietnia 2014

Kotlety z kurczaka w sezamie



Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Smażenie:15 minut

Składniki na 8 kotlecików – każdy około 340 kalorii

  • 8 małych kotletów z kurczaka (700g)
  • 4 płaskie łyżeczki vegety
  • 8 płaskich łyżek mąki 80g
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżki jasnego sezamu 20g
  • 1 płaska łyżka czarnego sezamu 10g
  • 14 płaskich łyżek bułki tartej (90g)
  • 12 łyżek oleju do smażenia



Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, nakłuć widelcem, doprawić vegetą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej jest to zrobić poprzedniego dnia). Przygotować trzy miseczki do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej wbić jaja i roztrzepać widelcem do ostatniej wsypać ziarna sezamu i bułkę tartą, wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, patelnia nie może być zbyt gorąca bo kotlety łatwo się palą. Kotlety maczać kolejno w mące, jajku i panierce z bułki tartej i sezamu, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (ja używam kuchenki z płytą indukcyjną, smażyłam na 3 w skali 1-6 ale każda kuchenka jest inna). Ważne jest by olej dobrze się rozgrzał przed włożeniem kotletów, jeśli włożymy je zbyt szybko do nie rozgrzanego oleju napiją się tluszczu i nie będą tak smaczne.

1 komentarz:

  1. bardzo fajna panierka ,apetyczna i pachnąca napewno warto wypróbować...polecam roladki drobiowe z marchewką...zapraszam ,pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/roladki-drobiowe-z-marchewka.html

    OdpowiedzUsuń