Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut
Tę pyszną potrawę pokazała mi koleżanka Sylwia, którą serdecznie pozdrawiam i dziękuję za super przepis. Wieprzowina doskonale komponuje się z oberżyną, danie jest lekkie, aromatyczne i dość szybkie w przygotowaniu. W wersji wegetarniańskiej wieprzowanę można zastąpić pieczarkami kasztanowymi lub innymi grzybami. Przpis pochodzi z tej strony a jego autorką jest Ching He Huan.
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 702 kalorie
- 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 oberżyna
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru
- 1 czerwona papryczka chili
- 200g mielonego mięsa wieprzowego
- łyżka wina ryżowego lub sherry
- 2 łyżki pasty chili bean (pikantna pasta z fasoli, soi i papryki chili)
- kostka bulionu drobiowego
- 2 główki pak choi (lub ½ główki kapusty pekińskiej)
- łyżka octu ryżowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2 cebulki dymki
- łyżka mąki kukurydzianej
Oberżynę umyć,osuszyć przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki o
grubości około 1cm. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać,
imbir obrać pokroić w plasterki wzdłuż włókien i również przecisnąć przez
praskę lubi drobno posiekać. Papryczkę chili, umyć osuszyć, wyciąć gniazda
nasienne i drobno posiekać. Pak choi pokroić w plasterki o grubości około 1cm.
Ja pokroiłam pak choi wzdłuż zgonie z zaleceniami autorki przepisu ale w ten
sposób pokrojony pak choi dość trudno się przeżuwa więc proponuję pokroić go w
plastry czyli w poprzek włókien wtedy łatwiej będzie go pogryźć. Dymkę umyć i
posiekać w drobne plasterki. Kostkę bulionu drobiowego rozpuścić w 200ml
gorącej wody. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 2 łyżkami wody.
W woku mocno rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć plasterki oberżyny dodając
kilka łyżek wody w trakcie gotowania tak by wytworzyła się para która pomoże
oberżynie zmięknąć. Smażyć plastry oberżyny przez kilka minut tak by nabrały
złotego koloru z obu stron. Następnie przełożyć oberżynę na talerz i odstawić.
Do rozgrzanego woka wlać pozostałe 2 łyżki oleju, następnie dodać
czosnek, imbir i papryczkę chili, smażyć na dużym ogniu przez około minutę,
następnie dodać mieloną wieprzowinę i smażyć przez kolejną minutę, dodać wino
ryżowe i gotować przez kilka minut aż mięso lekko się zarumnieni, dodać pstę chili
bean wymieszać i dodać bulion drobiowy. Gdy wszystko się zagotuje
dodać oberżynę i pak choi.
Następnie dodać ocet ryżowy i olej sezamowy, gotować przez 3-4 minuty na
koniec dodać posiekaną dymkę, mąke wymieszaną z wodą i gotować jeszcze minutę
aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz