Strony

niedziela, 30 marca 2014

Wieprzowina z bakłażanem po chińsku



Przygotowanie: 10 minut
Czas gotowania: 25 minut

Tę pyszną potrawę pokazała mi koleżanka Sylwia, którą serdecznie pozdrawiam i dziękuję za super przepis. Wieprzowina doskonale komponuje się z oberżyną, danie jest lekkie, aromatyczne i dość szybkie w przygotowaniu. W wersji wegetarniańskiej wieprzowanę można zastąpić pieczarkami kasztanowymi lub innymi grzybami. Przpis pochodzi z tej strony a jego autorką jest Ching He Huan. 

 
Składniki na 2 porcje - każda porcja około 702 kalorie

  • 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 oberżyna
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 200g mielonego mięsa wieprzowego
  • łyżka wina ryżowego lub sherry
  • 2 łyżki pasty chili bean (pikantna pasta z fasoli, soi i papryki chili)
  • kostka bulionu drobiowego
  • 2 główki pak choi (lub ½ główki kapusty pekińskiej)
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 cebulki dymki
  • łyżka mąki kukurydzianej

Oberżynę umyć,osuszyć przekroić wzdłuż na pół a następnie w plasterki o grubości około 1cm. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, imbir obrać pokroić w plasterki wzdłuż włókien i również przecisnąć przez praskę lubi drobno posiekać. Papryczkę chili, umyć osuszyć, wyciąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Pak choi pokroić w plasterki o grubości około 1cm. Ja pokroiłam pak choi wzdłuż zgonie z zaleceniami autorki przepisu ale w ten sposób pokrojony pak choi dość trudno się przeżuwa więc proponuję pokroić go w plastry czyli w poprzek włókien wtedy łatwiej będzie go pogryźć. Dymkę umyć i posiekać w drobne plasterki. Kostkę bulionu drobiowego rozpuścić w 200ml gorącej wody. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 2 łyżkami wody.
W woku mocno rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć plasterki oberżyny dodając kilka łyżek wody w trakcie gotowania tak by wytworzyła się para która pomoże oberżynie zmięknąć. Smażyć plastry oberżyny przez kilka minut tak by nabrały złotego koloru z obu stron. Następnie przełożyć oberżynę na talerz i odstawić.
Do rozgrzanego woka wlać pozostałe 2 łyżki oleju, następnie dodać czosnek, imbir i papryczkę chili, smażyć na dużym ogniu przez około minutę, następnie dodać mieloną wieprzowinę i smażyć przez kolejną minutę, dodać wino ryżowe i gotować przez kilka minut aż mięso lekko się zarumnieni, dodać pstę chili bean wymieszać i dodać bulion drobiowy. Gdy wszystko się zagotuje dodać oberżynę i pak choi.
Następnie dodać ocet ryżowy i olej sezamowy, gotować przez 3-4 minuty na koniec dodać posiekaną dymkę, mąke wymieszaną z wodą i gotować jeszcze minutę aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz