Strony

poniedziałek, 3 marca 2014

Bułki z pieczarkami



Składniki na 2 bułki – każda około 370 kalorii
  • 2 okrągłe bułki
  • 400g pieczarek
  • cebula
  • 2 lyżki masła (30g)
  • płaska łyżeczka vegety
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki ziołowego pieprzu
  • łyżeczka mąki
  • 60g żółtego sera
  • keczup
  • szczypior do dekoracji

Pieczarki i cebulę obrać, zetrzec na tartce na grubych oczkach lub drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać pieczarki, cebulę i vegetę, smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach doprawić pieprzem, dodać mąkę i wszystko ponownie wymieszać, dalej smażyć do całkowitego odparowania wody, pod koniec dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki. Patelnię zdjąć z gazu, farsz przełożyć na płaski talerz i ostudzić.
W tym czasie przygotować bułki, odciąć wierzch każdej z nich i wydrążyć środek tak by powstało wgłebienie (nadmiar bułki zjeśc lub ususzyć i zrobić bułkę tartą nie wyrzucać), gdy farsz ostygnie bułki wypełnić pieczarkami, wierzch każdej z nich posypac startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż ser się stopi Po wyjeciu z piekarnika polać ketchupem, można posypać szczypiorkiem.

1 komentarz: