Strony

środa, 26 marca 2014

Zupa kalafiorowa



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki na 6 porcjii – każda porcja około 155 kalorii 

  • 1 duży kalafior (800g)
  • 400g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 kostki bulionu drobiowego lub (1.5l gotowego bulionu)
  • 150ml słodkiej śmietanki
  • świezo mielony pieprz
  • łyżeczka vegety
  • 2 łyżki świeżo posiekanego koperku


Kalafior podzielić na różyczki, łodygę zostawić w całości. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę obrać zostawić w całości. Cebulę obrać i przekroć na pół.
W dużym garnku zagotować 6 szklanek wody i dodać 3 kostki bulionu drobiowego, do gorącego bulionu wrzucić ziemniaki, kalafior, marchewkę, cebulę i gotować do miękkości na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjąć połowę ziemniaków, łodygę kalfiora, cebulę i marchewkę. Zmiksować ziemniaki, kalafior i cebulę, z odrobiną bulionu, marchewkę pokroić w plasterki, wszystko wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, wyłączyć gaz i powoli wlać śmietankę, w razie potrzeby doprawić vegetą. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz