Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki na 6 porcjii – każda porcja około 155 kalorii
- 1 duży kalafior (800g)
- 400g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 kostki bulionu drobiowego lub (1.5l gotowego bulionu)
- 150ml słodkiej śmietanki
- świezo mielony pieprz
- łyżeczka vegety
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
Kalafior podzielić na różyczki, łodygę zostawić w całości. Ziemniaki pokroić
w kostkę, marchewkę obrać zostawić w całości. Cebulę obrać i przekroć na pół.
W dużym garnku zagotować 6 szklanek wody i dodać 3 kostki bulionu
drobiowego, do gorącego bulionu wrzucić ziemniaki, kalafior, marchewkę, cebulę
i gotować do miękkości na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjąć
połowę ziemniaków, łodygę kalfiora, cebulę i marchewkę. Zmiksować ziemniaki,
kalafior i cebulę, z odrobiną bulionu, marchewkę pokroić w plasterki, wszystko
wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić świeżo mielonym pieprzem, wyłączyć gaz i powoli
wlać śmietankę, w razie potrzeby doprawić vegetą. Na koniec dodać drobno
posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz