Strony

środa, 19 marca 2014

Sałatka francuska

Przygotowanie:15 minut
Smażenie: 10 minut
Pieczenie: 5 minut

Składniki na 2 porcje – każda okolo 707 kalorii
  • 4 duże pomidory
  • mała cebula cukrowa
  • opakowanie mieszanki sałat (120g)
  • 2 łyżki sosu balsamico
  • 300g pieczarek
  • 2 płaskie łyżki masła (30g)
  • opakowania sera camembert (250g)
  • swieżo mielony pieprz
  • sól

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebule pokroić w plastry, jesli nie uda wam sie znaleźć cebuli cukrowej można uzyć zwykłej cebuli ale by złagodzić jej smak należy obrać ją, pokroić w plastry, włożyć do dużego sita i polać wrzącą wodą, na koniec polać bardzo zimną wodą by cebula nam sie nie ugotowała. Pozostawić na sicie do odcieknięcia następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Sałatę ułożyć na talerzu, na sałacie położyć pokrojone w plastry pomidory i cebulę. Polać sosem balsamico.
Pieczarki oczyscić przy pomocy papierowego ręcznika, pokroić w plastry. W garnku lub na patelni rozgrzać masło dodać pieczarki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, smażyć do całkowitego odparowania wody ciągle mieszając.
W miedzyczasie pokroic ser w plastry i ułożyć na czystej blasze, proponuje nie używać folii aluminiowej bo rozpuszczony ser bedzie bardzo trudno od niej odkleić. Ser wstawić do piekarnika i piec około 4-5 minut do momentu aż ser zacznie się topić. Na wierzch sałaty z pomidorami i cebulą polożyć ciepłe pieczarki na koniec roztopiony ser.

4 komentarze:

  1. Hej,nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award,szczegóły u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/ zapaszam i życzę miłej zabawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za nominację, jutro odpowiem na pytania.

      Usuń