Przygotowanie: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Smażenie: 10 minut
Składniki na 8 kotletów – każdy około 245 kalorii
- 260g filetu z dorsza
- ¼ szklanki mleka
- 450g ziemniaków
- półtorej łyżeczki soli
- łyżka masła
- 5 cebulek dymek
- 145g ugotownych krewetek
- 4 łyżki mąki
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1 jajko
- 9 łyżek bułki tartej lub panko
- 8 łyżek oleju słonecznikowego
Filety z dorsza umyć,osuszyć, włożyć do garnka, dodać mleko i gotować na małym ogniu przez kilka minut, ryba nie musi być do końca ugotowana bo będzie się jeszcze smażyć, następnnie wyjać rybę odsączyć na sicie i odstawić by nieco ostygła.
Ziemniaki obrać ugotować do miekkości w osolonej wodzie następnie odcedzić dodać łyżkę masła i podusić by powstało puree, przełożyć na płaski talerz do ostygnięcia.
Rybę przełożyć do miski i przy pomocy widelca podrobić na mniejsze kawałki.
Cebulę opłukać, osuszyć i drobno pokroić, krewetki również umyć, osuszyć i pokroić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości. Do miski z rybą dodać krewetki, cebulę, puree ziemniaczne i łyżkę mąki, dodać pół łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz wszystko dobrze wymieszać. Przygotowaną masę podzielić na 8 równych części i uformować z nich kotlety. Przygotować 3 miseczki, do pierwszej z nich wsypać oprpozostałą mąkę, do drugiej wbić jajko a do ostatniej bułkę tartą. Gotowe kotlety opruszyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku a na końcu pospać bułką tartą. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Podałam z sałatką z roszponki, czerwonej boćwiny, buraka i sosem tatarskim.
o, jakie fajne!
OdpowiedzUsuń