Strony

piątek, 28 lutego 2014

Mango brulee

Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 4 godziny

To kolejny przepis który poznałam na warsztatach kulinarnych kuchni tajskiej. Dzięki limonce i imbirowi deser jest bardzo świeży, kwaskowy i słodki jednocześnie. Nawet nasza mała Kicia chciała go spróbować. 

Składniki na 4 porcje – każda około 420 kalorii
  • 1 duże mango
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 limonki
  • 250g serka mascarpone
  • 200g jogurtu greckiego
  • 6 łyżek jasnobrązowego cukru

Jogurt przełożyć na sito i odstawić do odcieknięcia, w tym czasie obrać mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować (jeśli ktoś woli można pokroić w kostkę).
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać jogurt, imbir, 4 łyżki cukru, mango, startą skórkę i sok z limonek, wszystko wymieszać. Masę przełożyć do 4 żaroodpornych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać pozostałym cukrem i skarmelizować cukier przy pomocy palnika lub w piekarniku pod grillem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz