Przygotowanie: 10 minut
Jogurt przełożyć na sito i odstawić do odcieknięcia, w tym czasie obrać
mango obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować (jeśli ktoś woli można
pokroić w kostkę).
Czas oczekiwania: 4 godziny
To kolejny przepis który poznałam na warsztatach kulinarnych kuchni tajskiej. Dzięki limonce i imbirowi deser jest bardzo świeży, kwaskowy i słodki jednocześnie. Nawet nasza mała Kicia chciała go spróbować.
Składniki na 4 porcje – każda około 420 kalorii
- 1 duże mango
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 limonki
- 250g serka mascarpone
- 200g jogurtu greckiego
- 6 łyżek jasnobrązowego cukru
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać jogurt, imbir, 4 łyżki cukru,
mango, startą skórkę i sok z limonek, wszystko wymieszać. Masę przełożyć do 4
żaroodpornych kokilek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem
posypać pozostałym cukrem i skarmelizować cukier przy pomocy palnika lub w
piekarniku pod grillem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz