Składniki na 2 bułki – każda około 370 kalorii
- 2 okrągłe bułki
- 400g pieczarek
- cebula
- 2 lyżki masła (30g)
- płaska łyżeczka vegety
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki ziołowego pieprzu
- łyżeczka mąki
- 60g żółtego sera
- keczup
- szczypior do dekoracji
Pieczarki i cebulę obrać, zetrzec na tartce na grubych oczkach lub drobno
posiekać. Masło rozpuścić na patelni, dodać pieczarki, cebulę i vegetę, smażyć
kilka minut od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach doprawić pieprzem,
dodać mąkę i wszystko ponownie wymieszać, dalej smażyć do całkowitego
odparowania wody, pod koniec dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki. Patelnię
zdjąć z gazu, farsz przełożyć na płaski talerz i ostudzić.
W tym czasie przygotować bułki, odciąć wierzch każdej z nich i wydrążyć
środek tak by powstało wgłebienie (nadmiar bułki zjeśc lub ususzyć i zrobić
bułkę tartą nie wyrzucać), gdy farsz ostygnie bułki wypełnić pieczarkami,
wierzch każdej z nich posypac startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż
ser się stopi Po wyjeciu z piekarnika polać ketchupem, można posypać
szczypiorkiem.
pychotka :)
OdpowiedzUsuń