Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania:20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Przepis na te pyszne muszelki znalazłam tutaj na blogu Przy kuchennym
stole ale tylko wzorowałam się na tym przepisie, moja wersja tego dania nieco się różni, przede wszystkim użyłam
innego farszu zamiast fety użyłam żółtego sera, od siebie dodałam też boczek by
farsz miał bardziej intensywny smak. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu ale
niestety pracochłonna, za to bardzo smaczna. Polecam.
Składniki na 2 porcje – kazda porcja około 600 kalorii
Makaron:
- 125g muszli makaronowych
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy z oliwek
Farsz:
- cebula
- 250g pieczarek
- 100g gotowanej szynki
- 50g chudego boczku
- łyżka masła
- ½ łyżeczki vegety
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka oregano
- płaska łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Muszle makaronowe ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu ale skracając czas jego gotowania o kilka minut. Makaron musi być lekko twardawy bo będzie jeszcze piekł się w piekarniku. Po ugotowaniu makaron odcedzić, zalać zimną wodą na kilka minut, ponownie odcedzić i pozostawić na sicie do odcieknięcia.
Cebulę drobno posiekać, pieczarki, szynkę i boczek pokroić w drobną
kostkę. Zieloną pietruszkę drobno posiekać. Na patelni rozpuscić łyżkę masła,
dodać cebulę i pieczarki. Wszystko podsmażyć ciągle mieszając, dodać vegetę i
szynkę, wszystko wymieszać, smażyć jeszcze kilka minut do całkowitego
odparowania wody, pod koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać zieloną
pietruszkę, wszystko wymieszać, zdjąć patelnię z gazu.
Na drugiej patelni lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać
przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około minuty, następnie dodać
posiekane pomidory, wszystko zagotować, dodać pozostałe składniki i
wszystko wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. Na dno żaroodpornego wylać sos
pomidorowy. Muszle makaronowe wypelnić farszem i układać w naczyniu, do każdej muszli włożyć odrobinę żółtego sera. Piec w rozgrzanym piekarniku 10
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz