Strony

poniedziałek, 10 marca 2014

Makaronowe muszelki z szynką i pieczarkami



Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania:20 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Przepis na te pyszne muszelki znalazłam tutaj na blogu Przy kuchennym stole ale tylko wzorowałam się na tym przepisie, moja wersja tego dania nieco się różni, przede wszystkim użyłam innego farszu zamiast fety użyłam żółtego sera, od siebie dodałam też boczek by farsz miał bardziej intensywny smak. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu ale niestety pracochłonna, za to bardzo smaczna. Polecam.


Składniki na 2 porcje – kazda porcja około 600 kalorii


Makaron:
  • 125g muszli makaronowych
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Farsz:
  • cebula
  • 250g pieczarek
  • 100g gotowanej szynki
  • 50g chudego boczku
  • łyżka masła
  • ½ łyżeczki vegety
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka oregano
  • płaska łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Muszle makaronowe ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu ale skracając czas jego gotowania o kilka minut. Makaron musi być lekko twardawy bo będzie jeszcze piekł się w piekarniku. Po ugotowaniu makaron odcedzić, zalać zimną wodą na kilka minut, ponownie odcedzić i pozostawić na sicie do odcieknięcia.
Cebulę drobno posiekać, pieczarki, szynkę i boczek pokroić w drobną kostkę. Zieloną pietruszkę drobno posiekać. Na patelni rozpuscić łyżkę masła, dodać cebulę i pieczarki. Wszystko podsmażyć ciągle mieszając, dodać vegetę i szynkę, wszystko wymieszać, smażyć jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania wody, pod koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać zieloną pietruszkę, wszystko wymieszać, zdjąć patelnię z gazu.
Na drugiej patelni lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około minuty, następnie dodać posiekane pomidory, wszystko zagotować, dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. Na dno żaroodpornego wylać sos pomidorowy. Muszle makaronowe wypelnić farszem i układać w naczyniu, do każdej muszli włożyć odrobinę żółtego sera. Piec w rozgrzanym piekarniku 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz