Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Przepis pochodzi z książki „The Hairy Dieters” którą dostałam od koleżanki. Jest tam mnóstwo ciekawych przepisów które na pewno w najbliższym czasie pojawią się na blogu. Iwonka dziękuję bardzo za super książeczkę i nowe inspiracje.
Składniki na 4 porcje – każda około 382 kalorie
- 0.5kg chudej mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 1 zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki chili
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150ml czerwonego wina
- kostka bulionu wołowego
- puszka siekanych pomidorów (400g)
- puszka czerwonej fasolki (400g)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- łyżka oregano
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, usunąć gniazda nasienne z papryki i również pokroić w drobną kostkę. Bulion wołowy rozpuścić w 300ml wody. Fasolkę włożyć na sito przepłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia.
Mięso, cebulę i paprykę smażyć na suchej patelni na średnim ogniu aż mięso i się zarumieni a warzywa zmiękną, w trakcie smażenia widelcem na drewnianej płaskiej łyżce którą używamy do mieszania rozdrabniać grudki mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa, smażyć około minuty, wymieszać dodać paprykę chili, kminek i kolendrę, smażyć przez kolejną minutę mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać mąke, ponownie wymieszać.
Kostkę bulionu wołowego rozpuścić w 300 ml wody. Powoli dodać wino i bulion ciągle mieszając. Następnie dodać pomidory z puszki, fasolkę, koncentrat pomidorowy, cukier, oregano i liść laurowy, na koniec dodać łyżeczkę soli i świeżo mielonego pieprzu.
Gotować pod częściowym przykryciem przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu aż mięso będzie miekkie a sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz