Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 25 minut
Gotowanie: 60 minut
Spaghetti z klopsikami zrobiłam według przpisu mojej idolki Iny Garten,
jej przepisy za każdym razem są doskonałe. Tym razem jednak zwiększyłam ilość
sosu bo w oryginalnym przepisie jak dla mnie było zbyt dużo mięsa a sos jest wyśmienity,
aromatyczny, gęsty i pomidorowy. W przepisie Iny klopsiki gotują się tylko pół godziny ale takie potrawy im dłużej się gotują tym są smaczniejsze bo wszystkie składniki potrawy przenikają się wzajemnie, dusiłam więc klopsiki godzinę. Wierzch gotowej potrawy posypałam dodatkowa porcją parmezanu i świeżo posiekaną natką pietruszki. Oryginalną wersję tego przepisu można znaleźć
tutaj.
Składniki na 8 porcji – każda porcja około 643 kalorie
Klopsiki:
- 500g chudej mielonej wieprzowiny
- 500g chudej mielonej wołowiny
- świeża bułka pszenna
- ¼ szklanki bułki tartej
- łyżeczka vegety
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki startego parmezanu 60g
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 duże jajko
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sos:
- 1.5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- ¾ szklanki czerwonego wina np. Chianti
- 3 puszki siekanych pomidorów (3 x 400g)
- 1.5 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka soli
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Ponadto:
- 1kg makaronu typu spaghetti
- ½ szklanki startego parmezanu
Do miski włożyć mięso, bułkę tartą, świeżą rozkruszoną bułkę, natkę pietruszki, parmezan, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajko i ¾ szklanki ciepłej wody. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej zrobić to ręcznie, następnie uformować 24 klopsiki. Na patelni rozgrzać olej i oliwę z oliwek, ilość tłuszczu zależy od tego jakiej wielkości jest patelnia na której będą smażyły się klopsiki, powinny zanurzyć się mniej więcej do połowy. Smażyć klopsiki partiami z obu ston na złotobrązowy kolor, należy też uważać by nie wkładać zbyt dużo klopsików na raz podczas smażenia.
Gotowe klopsiki układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, olej
z patelni zlać do naczynia i wyrzucić do śmieci. Patelni nie myć, na tej samej patelni zrobić
sos. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek,
zeszklić cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć
jeszcze minutę. Dodać wino i zwiększyć ogień, mieszać drewnianą łyżką
zeskrobując z dna patelni resztki smażonego mięsa. Gdy wino prawie całkiem
wypruje dodać, pomidory z puszki, sól i pieprz. Klopsiki włożyć z powrotem na
patelnię, przykryć i dusić na małym ogniu około godziny, pod koniec gotowania
dodać świeżo siekaną natkę pietruszki, można zostawić odrobinę do posypania klopsików na talerzu. Podawać z makaronem spaghetti z dodatkiem startego parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz