Strony

wtorek, 21 stycznia 2014

Mrożone owoce z gorącym sosem waniliowym



To przepis na błyskawiczny deser, właściwie ciężko nazwać go nawet przepisem bo do jego przygotowania potrzeba tylko wymieszać i podgrzać kilka składników. Znakomity sposób na przywołanie smaku lata, jeśli nie macie ochoty na zimne owoce można rozmrozić je całkowicie ale takie które postoją godzinkę w ciepłym miejscu nie są już skamieniałe ale też nie są całkowicie rozmoknięte, polane gorącym sosem są idealne, słodkie i owocowe. Przepis znalazłam tutaj, poniżej wersja z moimi zmianami.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 250 kalorii
  • 500g mieszanych mrożonych owoców (jagody, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie, truskawki)
  • 100ml słodkiej śmietanki
  • 100g białej czekolady
  • ½ laski wanilii
  • 6 strączków kardamonu
  • szczypta soli morskiej



Owoce wyjąć z zamrażarki na godzinę przed jedzeniem. Do małego garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kostki czekoladę, strączki  kardamonu, nasionka z połowy laski wanilii i szczyptę soli. Podgrzewać wciąż mieszając do uzyskania gorącego sosu. Owoce wsadzić do miseczek, polać gorącym sosem.

1 komentarz:

  1. super blog :-)
    zapraszam również do mnie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń