Strony

wtorek, 14 stycznia 2014

Kotlety mielone z kurczaka


Przygotowanie: 15 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Smażenie: 15 minut

Takie kotlety po raz pierwszy jadlam u koleżanki, zrobiła je jej mama. Dokładnego przepisu nie znam ale postanowiłam zrobić je sama metodą prób i błędów powstała moja wersja tych wspaniałych kotlecików. Sa pyszne i pełne smaku, czesto pojawiają się na naszym stole. Zawsze robię ich trochę więcej i następnego dnia gdy wracam z pracy podgrzewam kotleciki w piekarniku i obiad prawie gotowy. 

Składniki na 8 kotletów – każdy około 220 kalorii
  • 0.5kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • jajko
  • pół świeżej bułki (45g)
  • 2 łyżki bułki tartej (15g) 
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 150ml oleju do smażenia
  • 2 łyżki masła (30g)
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka vegety

Świeżą bułkę namoczyć w ¾ szklanki wody i odstawić by dobrze nasiąkła. W tym czasie umyć piersi z kurczaka, zmielić w maszynce (jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa można je pokroić w bardzo drobną kostkę), dodać cebulę, jajko, drobno pokrojoną zieloną pietruszkę, masło, przyprawy, świeżą bułkę wraz z wodą w której się moczyła i łyżke bułki tartej, wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki. Z przygotowanej masy uformować 8 kotletów, najlepiej zrobić to mokrymi rękoma wtedy mięso nie przykleja się do dłoni. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Te na zdjęciu obtoczyłam w bułce tartej ale myślę że to była zbędna czynność.

1 komentarz: