Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas smażenia: 30 minut
Składniki na 4 szaszłyki – każdy około 300 kalorii
- 2 piersi z kurczaka (300g)
- 80g wędzonego boczku
- ½ cebuli białej
- ½ cebuli czerwonej
- mała papryka zielona
- mała papryka czerwona
- mała papryka żółta
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayene
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
Piesi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą pokroić na 8 równych kawałków. Mięso włożyć do miski dodać przyprawy i łyżkę oleju, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia).
Boczek pokroić w dużą kostkę, potrzebne będzie 8 kawałków. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokroić na równe kawałki, a połówki cebuli na 4 równe części. Pokrojone warzywa wymieszać z łyżką oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na szpadki nadziewać kolejno papryki, mięso, cebulę, znów papryki, mięso, cebule i na koniec jeszcze raz papryki. Nastepnie smażyć szaszłyki na patelni grillowej na małym ogniu.
Ja trochę oszukuję i najpierw podsmażam wszystkie składniki przez około 10 minut a następnie dopiero nakłuwam je na szpadki ale wszystko jak i również czas smażenia zależą od tego jakiej używacie patelni. Szaszyki podaję z ryżem np. ugotowanym z kostka rosołową.
Na szpadki nadziewać kolejno papryki, mięso, cebulę, znów papryki, mięso, cebule i na koniec jeszcze raz papryki. Nastepnie smażyć szaszłyki na patelni grillowej na małym ogniu.
Ja trochę oszukuję i najpierw podsmażam wszystkie składniki przez około 10 minut a następnie dopiero nakłuwam je na szpadki ale wszystko jak i również czas smażenia zależą od tego jakiej używacie patelni. Szaszyki podaję z ryżem np. ugotowanym z kostka rosołową.
Najlepsze! Już dawno nie jadłam takich ;)
OdpowiedzUsuń