Strony

niedziela, 5 stycznia 2014

Szaszłyki z kurczaka z warzywami


Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas smażenia:  30 minut

Składniki na 4 szaszłyki – każdy około 300 kalorii
  • 2 piersi z kurczaka (300g)
  • 80g wędzonego boczku
  • ½ cebuli białej
  • ½ cebuli czerwonej
  • mała papryka zielona
  • mała papryka czerwona
  • mała papryka żółta
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayene
  •  łyżeczka słodkiej papryki
  •  2 łyżki oleju

Piesi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą pokroić na 8 równych kawałków. Mięso włożyć do miski dodać przyprawy i łyżkę oleju, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia).
Boczek pokroić w dużą kostkę, potrzebne będzie 8 kawałków. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokroić na równe kawałki, a połówki cebuli na 4 równe części. Pokrojone warzywa wymieszać z łyżką oleju i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na szpadki nadziewać kolejno papryki, mięso, cebulę, znów papryki, mięso, cebule i na koniec jeszcze raz papryki. Nastepnie smażyć szaszłyki na patelni grillowej na małym ogniu. 
Ja trochę oszukuję i najpierw podsmażam wszystkie składniki przez około 10 minut a następnie dopiero nakłuwam je na szpadki ale wszystko jak i również czas smażenia zależą od tego jakiej używacie patelni. Szaszyki podaję z ryżem np. ugotowanym z kostka rosołową.

1 komentarz: