Strony

sobota, 25 stycznia 2014

Canelloni z wołowiną


Przygotowanie: 1 godzina
Czas pieczenia: 40 minut

Canelloni zrobiłam po raz pierwszy, muszę przyznać że nie jest to potrawa którą można zrobić szybko po pracy, przygotowanie jej zajmuje trochę czasu za to efekt rewelacyjny. Mi smakowało bardzo, gorąco więc polecam, choć wydaje się że 4 rurki canelloni na osobę to mało potrawa jest bardzo sycąca i kaloryczna taka ilość więc w zupełności wystarczy. Robiąc cannelloni wzorowałam się tym przepisem.


Składniki na 4 porcje – każda około 827 kalorii

Nadzienie:
  • 1kg chudego mielonego mięsa wołowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1200g passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła (45g)
  • 3 łyżki mąki (45g)
  • 600ml mleka
  • 150g serka z czosnkiem i ziołami
Ponadto:
  • 24 rurki canelloni
  • 150g startego parmezanu
 

Mięso usmażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Grudki mięsa rozdrabniać widelcem na drewnianej szpatułce podczas smżenia, mieszać aż mięso się przyrumieni (około 10 minut), zdjąć patelnię z gazu, mięso przełożyć do innego naczynia i odstawić.  


W międzyczasie obrać cebulę  i pokroić w drobną kostkę. Na tej samej patelni na której smażyło się mięso rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i szczyptę soli, smażyć około 5 minut aż cebula się zeszkli ale nie przyrumieni. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli i smażyć razem około minuty, następnie dodać 900ml passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru, 2 łyżki bazylii i usmażone wcześniej mięso. Smażyć wszystko razem przez około 20 minut. Następnie zdjąć z gazu i przełożyć na płaski talerz by farsz wystygnął.

W tym czasie zrobić sos beszamelowy. Masło podgrzać w małym garnku, gdy masło będzie dobrze rozgrzane dodać mąkę i mieszać, smażyć razem przez chwilę. Następnie stopniowo dodawać mleko, mieszać by nie powstały grudki. Gdy sos się zagotuje, zdjąć garnek z gazu, dodać serek i mieszać do połączenia wszystkich składników. 

Makaronowe rurki napełnić nadzieniem z mięsa. Pozostałe 300 ml passaty pomidorowej wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego i łyżką bazylii, następnie wylać passate na dno żaroodpornego naczynia, można też użyć 4 mniejszych naczyń i zrobić indywidualne porcje. Rurki wypełnione mięsem ułożyć w naczyniach z sosem pomidorowym, naczynia powinny być takiej wielkości by rurki zmieściły się na ich dnie, nie powinny być ułożóne piętrowo ale powinny pokrywać dno naczynia całkowicie. Na wierzch każdego naczynia wlać sos beszamelowy, rurki powinny być zanurzone w sosie inaczej makaron nie ugotuje się i będzie twardy, jeśli użyjemy zbyt dużego naczynia sos rozleje sie na jego dnie zamiast pokryć makaron. Wierzch każdej zapiekanki naczynia posypać startym parmezanem. 

Piekarnik rozgrzać do 170ºC, piec canelloni około 40 minut aż wierzch się zarumieni i makaron zmięknie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz