Przygotowanie: 1 godzina
Czas
pieczenia: 40 minut
Canelloni zrobiłam po raz pierwszy, muszę przyznać że nie
jest to potrawa którą można zrobić szybko po pracy, przygotowanie jej zajmuje
trochę czasu za to efekt rewelacyjny. Mi smakowało bardzo, gorąco więc polecam,
choć wydaje się że 4 rurki canelloni na osobę to mało potrawa jest bardzo
sycąca i kaloryczna taka ilość więc w zupełności wystarczy. Robiąc cannelloni wzorowałam się
tym przepisem.
Składniki
na 4 porcje – każda około 827 kalorii
Nadzienie:
- 1kg chudego mielonego mięsa wołowego
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1200g passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
- szczypta cukru
- szczypta soli
Sos
beszamelowy:
- 3 łyżki masła (45g)
- 3 łyżki mąki (45g)
- 600ml mleka
- 150g serka z czosnkiem i ziołami
Ponadto:
- 24 rurki canelloni
- 150g startego parmezanu
Mięso usmażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu. Grudki mięsa rozdrabniać widelcem na drewnianej szpatułce podczas smżenia, mieszać aż mięso się przyrumieni (około 10 minut), zdjąć patelnię z gazu, mięso przełożyć do innego naczynia i odstawić.
W
międzyczasie obrać cebulę i pokroić w
drobną kostkę. Na tej samej patelni na której smażyło się mięso rozgrzać oliwę
z oliwek, dodać cebulę i szczyptę soli, smażyć około 5 minut aż cebula się
zeszkli ale nie przyrumieni. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli i
smażyć razem około minuty, następnie dodać 900ml passaty pomidorowej, 2 łyżki
koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru, 2 łyżki bazylii i usmażone wcześniej
mięso. Smażyć wszystko razem przez około 20 minut. Następnie zdjąć z gazu i
przełożyć na płaski talerz by farsz wystygnął.
W
tym czasie zrobić sos beszamelowy. Masło podgrzać w małym garnku, gdy masło
będzie dobrze rozgrzane dodać mąkę i mieszać, smażyć razem przez chwilę.
Następnie stopniowo dodawać mleko, mieszać by nie powstały grudki. Gdy sos się
zagotuje, zdjąć garnek z gazu, dodać serek i mieszać do połączenia wszystkich
składników.
Makaronowe
rurki napełnić nadzieniem z mięsa. Pozostałe 300 ml passaty pomidorowej
wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego i łyżką bazylii, następnie wylać
passate na dno żaroodpornego naczynia, można też użyć 4 mniejszych naczyń i
zrobić indywidualne porcje. Rurki wypełnione mięsem ułożyć w naczyniach z sosem
pomidorowym, naczynia powinny być takiej wielkości by rurki zmieściły się na
ich dnie, nie powinny być ułożóne piętrowo ale powinny pokrywać dno naczynia
całkowicie. Na wierzch każdego naczynia wlać sos beszamelowy, rurki powinny być
zanurzone w sosie inaczej makaron nie ugotuje się i będzie twardy, jeśli
użyjemy zbyt dużego naczynia sos rozleje sie na jego dnie zamiast pokryć
makaron. Wierzch każdej zapiekanki naczynia posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz