Przygotowanie: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Od jakiegoś czasu często na naszym stole pojawia się łosoś, jest bardzo smaczny a do tego zawiera mnóstwo witamin, minerałów i bezcennych dla naszego zdrowia kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego staram się jeść go co najmniej raz w tygodniu na przemian z innymi rybami i drobiem.
Przepis na łososia w skorupce podpatrzyłam w gazetce „morrison magazine”. Właściwie nie było tam gotowego przepisu a jedynie sugestia kombinacji składników, nazwę wymyśliłam sama.
Składniki na dwie porcje- każda około 395 kalorii
- 2 kawałki filetu z łososia (225g każdy)
- ½ łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła (30g)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- ½ czerstwej bułki pszennej (30g)
- łyżka parmezanu
- sól
- pieprz
Łososia posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie bułkę drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze, w rondelku stopić masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć przez chwilę następnie dodać bułkę, parmezan i natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z gazu. Łososia włożyć do żaroodpornego naczynia, wierzch posmarować kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut, trxeba bardzo uważać by kruszonka się nie spiekła zbyt mocno najlepiej po około 5-iu minutach jak skorupka się zarumieni przykryć łososia folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz