Strony

środa, 1 stycznia 2014

Sałatka rosyjska


Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut

Przepis na tę sałatkę pochodzi z książki „1000 Recipes” o której już kilka razy wspomniałam. Zrobiłam ją z okazji wczorajszego Sylwestra zabraliśmy ją do znajomych. Zabawa była przednia jak zawsze, niektórych dziś bardzo boli głowa, pewnie zaszkodził im lód albo cola. Tym przepisem zaczynam więc blogowanie w nowym roku a przy okazji życzę wszystkim moim czytelnikom wszystkiego dobrego w Nowym Roku no i oczywiwiście samych pyszności.

Składniki na 4 porcje – każda porcja około 395 kalorii

  • 400g ziemniaków o małej zawartości skrobii (np.Vineta)
  • 1 marchewka
  • 100g mrożonego groszku
  • 6 łyżek majonezu (90g)
  • papryka konserwowa (50g)
  • puszka tuńczyka w oleju (200g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka i ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki


W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę soli, wrzucić ziemniaki ze skórką i gotować około 30 minut w zależności od wielkości ziemniaków (u mnie 3 średniej wielkości ziemniaki). Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż, a następnie na plasterki, gotować 10 minut w osobnym garnku, na 2 minuty przed końcem gotowania do marchewki dodać groszek. Wszystkie ugotowane warzywa odcedzić i odstawić by przestygły. Jajka włożyć do garnka z wrzącą wodą, gotować 7 minut następnie wyjąć i zalać zimną wodą, również pozostawić do przestygnięcia. Paprykę pokroić w paski. Gdy warzywa ostygną ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w ćwiarki. Tuńczyka odsączyć z oleju.
Do miski włożyć majonez dodać ziemniaki, marchewkę, groszek, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, wszystko wymieszać i wyłożyć na półmisek, dodać tuńczyka, jajka, paprykę posypać świeżo posiekaną natką zielonej pietruszki, w razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz