Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 30 minut
Przepis na tę sałatkę pochodzi z książki „1000 Recipes” o której już
kilka razy wspomniałam. Zrobiłam ją z okazji wczorajszego Sylwestra zabraliśmy
ją do znajomych. Zabawa była przednia jak zawsze, niektórych dziś bardzo boli
głowa, pewnie zaszkodził im lód albo cola. Tym przepisem zaczynam więc
blogowanie w nowym roku a przy okazji życzę wszystkim moim czytelnikom
wszystkiego dobrego w Nowym Roku no i oczywiwiście samych pyszności.
Składniki na 4 porcje – każda porcja około 395 kalorii
- 400g ziemniaków o małej zawartości skrobii (np.Vineta)
- 1 marchewka
- 100g mrożonego groszku
- 6 łyżek majonezu (90g)
- papryka konserwowa (50g)
- puszka tuńczyka w oleju (200g)
- 3 jajka
- 1 łyżka i ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę soli, wrzucić ziemniaki ze
skórką i gotować około 30 minut w zależności od wielkości ziemniaków (u mnie 3
średniej wielkości ziemniaki). Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż, a następnie
na plasterki, gotować 10 minut w osobnym garnku, na 2 minuty przed końcem
gotowania do marchewki dodać groszek. Wszystkie ugotowane warzywa odcedzić i
odstawić by przestygły. Jajka włożyć do garnka z wrzącą wodą, gotować 7 minut
następnie wyjąć i zalać zimną wodą, również pozostawić do przestygnięcia. Paprykę
pokroić w paski. Gdy warzywa ostygną ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w dużą
kostkę. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w ćwiarki. Tuńczyka odsączyć z oleju.
Do miski włożyć majonez dodać ziemniaki, marchewkę, groszek, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, wszystko wymieszać
i wyłożyć na półmisek, dodać tuńczyka, jajka, paprykę posypać świeżo posiekaną
natką zielonej pietruszki, w razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz