Przygotowanie: 5 minut
Smażenie i gotowanie: 35 minut
Sos cebulowy to
konieczny dodatek do kiełbasek w cieście o których pisałam w poprzednim poście,
ale można go także podawać z pieczonym mięsem.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 90 kalorii
- łyżka masła (15g)
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- 1/4 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżki łyżka mąki
- łyżeczka sosu woscestershire
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczka maggi
- świeżo mielony pieprz
Cebulę obrać i pokroić w drobne plasterki, na patelni roztopić masło, dodać cebulę, sól i cukier, smażyć cebulę na małym ogniu 30 minut od czasu do czasu mieszając. Taki sos można przygotować w trakcie gotowania dania głównego, nie wymaga on wiele pracy ale niestety trzeba przy nim stać i pilnować by cebula się nie spaliła. Po 30 minutach cebula powinna być ładnie skarmelizowana wtedy do cebuli należy dodać mąkę i zrobić zasmażkę, chwilę smażyć i wszystko zalać 1/2 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki, na 1/2 szklanki wody potrzebne będzie 1/4 kostki bulionu), doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać sos woscestershire i przyprawę maggi, na koniec doprawić sos do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz