Strony

niedziela, 18 sierpnia 2013

Makaron po singapursku



Przygotowanie: 20 minut

Smażenie: 5 minut
Makaron po singapursku czyli „Singapore noodles”. to danie które pochodzi z mojej pierwszej i ulubionej książki kucharskeij „1000 recipes”. Zmieniłam tylko ilość przyprawy curry z jednej łyżeczki na 2 bo gdy robiłam to danie po raz pierwszy kurczak wydał mi sie trochę bez smaku więc w moim poprawionym przepisie zmarynowałam go w curry przed smażeniem, dodałam też więcej sosu sojowego (w oryginalnym przepisie były tylko 2 łyżki).

Chińskie potrawy gotuje się szybko i krótko dlatego też ważne jest by wszystko wcześniej przygotować. Warzywa mają być chrupiące dlatego nie można smażyć ich zbyt długo. Należy szybko dodawać kolejne składniki ciągle mieszając, jeśli dacie radę lepiej jest podrzucać składniki poruszając patelnią w powietrzu do przodu i tyłu, w ten sposób składniki ze spodu znajdą się na górze i nie ulegną uszkodzeniu. Wok zrobi sie ciężki po dodaniu makaronu, wtedy proponuję delikatnie mieszać przy użyciu drewnianego widelca.

Składniki na 2 porcje – każda porcja około 655 kalorii
  • 2 łyżki oleju
  • 140g piersi z kurczaka
  • 140g gotowanych krwetek
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 pak choi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona paryczka chili
  • 120g kiełków fasoli mung
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 6 łyżek sosu sojowwego light
  • 150g cienkiego makaronu chińskiego
  • 2 duże jajka
  • ¼ peczka swieżej kolendry
Kurczaka pokroić w drobne paseczki, dodać łyżeczkę przyprawy curry, wymieszać, wstawić do lodówki na czas przygotowywania innych składników, można też zrobić to pół godziny wcześniej.
Cebule obrać, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w plasterki, chili drobno posiekać, pak choi pokroić w ciekie plasterki, wszystkie warzywa wrzucić do jednej miseczki. W osobnej miseczce przygotować kielki fasoli mung, w kolejnej roztrzepne jajka a w nastepnej sos sojowy. Oberwać listki ze świeżęj kolendry.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron, do wody dodać lyżkę oleju by makaron sie nie posklejał. Do gotujacej się wody wrzucić makaron, gotować około minuty. Do tego dania używa sie bardzo cienkiego makaronu chińskiego jeśli używacie innego warto sprawdzić na opakowaniu czas gotowania ale wszystkie chińskie makarony gotuje się bardzo krótko minutę najwyżej dwie. Makaron odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, zalać zimną wodą i pozostawić na sicie do odcieknięcia.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na dużym ogniu okolo 1 minuty ciągle mieszając (w zależności od wielkości kawałków kurczaka), kurczak powinien zarumienić się z każdej strony. Następnie dodać krewetki i smażyć kolejną minutę.
Kurczaka i krewetki odłożyć na talerzyk a na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju, dodać cebulę, czosnek, paprykę, chili i pak choi, smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając 1 minutę. Dodać kiełki fasoli mung, wymieszać, dodać łyżeczkę curry, smażyć kolejne 30 sekund ciągle mieszając. Dodać kurczaka, krewetki, makaron i sos sojowy, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajka i mieszać aż jajka się zetną. Gotowe danie wyłożyć na glębokie talerze, przed podaniem posypać swieżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz