Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 5 minut
Chińskie potrawy gotuje się szybko i krótko dlatego też ważne jest by
wszystko wcześniej przygotować. Warzywa mają być chrupiące dlatego nie można
smażyć ich zbyt długo. Należy szybko dodawać kolejne składniki ciągle mieszając,
jeśli dacie radę lepiej jest podrzucać składniki poruszając patelnią w
powietrzu do przodu i tyłu, w ten sposób składniki ze spodu znajdą się na górze
i nie ulegną uszkodzeniu. Wok zrobi sie ciężki po dodaniu makaronu, wtedy
proponuję delikatnie mieszać przy użyciu drewnianego widelca.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 655 kalorii
- 2 łyżki oleju
- 140g piersi z kurczaka
- 140g gotowanych krwetek
- 1 cebula
- ½ czerwonej papryki
- 1 pak choi
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona paryczka chili
- 120g kiełków fasoli mung
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 6 łyżek sosu sojowwego light
- 150g cienkiego makaronu chińskiego
- 2 duże jajka
- ¼ peczka swieżej kolendry
Kurczaka pokroić w drobne paseczki, dodać łyżeczkę przyprawy curry, wymieszać,
wstawić do lodówki na czas przygotowywania innych składników, można też zrobić
to pół godziny wcześniej.
Cebule obrać, pokroić w paseczki, czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić
w plasterki, chili drobno posiekać, pak choi pokroić w ciekie plasterki,
wszystkie warzywa wrzucić do jednej miseczki. W osobnej miseczce przygotować
kielki fasoli mung, w kolejnej roztrzepne jajka a w nastepnej sos sojowy. Oberwać
listki ze świeżęj kolendry.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron, do wody dodać lyżkę oleju by
makaron sie nie posklejał. Do gotujacej się wody wrzucić makaron, gotować około
minuty. Do tego dania używa sie bardzo cienkiego makaronu chińskiego jeśli używacie
innego warto sprawdzić na opakowaniu czas gotowania ale wszystkie chińskie
makarony gotuje się bardzo krótko minutę najwyżej dwie. Makaron odcedzić,
wrzucić z powrotem do garnka, zalać zimną wodą i pozostawić na sicie do
odcieknięcia.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na dużym ogniu
okolo 1 minuty ciągle mieszając (w zależności od wielkości kawałków kurczaka),
kurczak powinien zarumienić się z każdej strony. Następnie dodać krewetki i
smażyć kolejną minutę.
Kurczaka i krewetki odłożyć na talerzyk a na patelni rozgrzać kolejną łyżkę
oleju, dodać cebulę, czosnek, paprykę, chili i pak choi, smażyć na dużym ogniu
ciągle mieszając 1 minutę. Dodać kiełki fasoli mung, wymieszać, dodać łyżeczkę
curry, smażyć kolejne 30 sekund ciągle mieszając. Dodać kurczaka, krewetki, makaron
i sos sojowy, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajka i mieszać aż jajka się
zetną. Gotowe danie wyłożyć na glębokie talerze, przed podaniem posypać swieżą
kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz