Strony

środa, 21 sierpnia 2013

Surówka z kapusty i marchewki


Przygotowanie: 15 minut

Przepis na tą surówkę pochodzi od koleżanki (pozdrowienia dla Hani) moja wersja oczywiście trochę zmodyfikowana. Do tej surówki można użyć każdego rodzaju kapusty ale ja zawsze używam kapusty stożkowej, takiej kapusty nie trzeba parzyć jest chrupka i praktycznie od razu gotowa do spożycia.

Składniki na 2 porcje:
  • pół główki kapusty stożkowej (300g)
  • średniej wielkości marchewka
  • ½ małej cebuli
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • łyżka majonezu
  • łyżka śmietany
  • łyżka keczupu

Kapustę poszatkować lub drobno posiekać, posypać solą, wymieszać i odstawić. Obrać marchewkę i zetrzeć na tartce na grubych oczkach, cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić świeżo mielonym pieprzem, dodać majonez, śmietanę i ketchup.

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń