Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 55 minut
Przepis na tartę znalazłam na blogu Słodka pasja, kiedy szukalam przepisu na wykorzystanie dżemu. To bardzo ciekawy przepis bo łączy się w nim ciasto kruche i biszkoptowe, wersję oryginalną można znależć tutaj.
Składniki na 10 porcji – każda porcja około 300 kalorii
Pieczenie: 55 minut
Przepis na tartę znalazłam na blogu Słodka pasja, kiedy szukalam przepisu na wykorzystanie dżemu. To bardzo ciekawy przepis bo łączy się w nim ciasto kruche i biszkoptowe, wersję oryginalną można znależć tutaj.
Składniki na 10 porcji – każda porcja około 300 kalorii
Ciasto kruche:
- 200g masła
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru (30g)
- 2 żółtka
Ciasto biszkoptowe:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru (30g)
- 2 łyżki maki pszennej (30g)
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 240g niskosłodzonego dżemu jagodowego
Najpierw zrobić kruche ciasto, w tym celu makę,
cukier, masło i żółtka posiekać nożem i wyrobić ciasto.
Posypać mąką stolnicę, rozwałkować ciasto tak by
jego średnica była nieco większa od średnicy tarty. Ciasto nawinąć na wałek i
rozwinąć na wierzchu formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto powinno wpaść do środka
wtedy docisnąć brzegi formy i pozbyć się nadmiaru ciasta.
Tartę i resztki ciasta wstawić do lodówki na pół
godziny. Po pół godzinie wyjąć ciasto z lodówki i nakłuć widelcem, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 minut.
Gdy ciasto się piecze zrobić biszkopt; ubić białka
ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier, żółtka, i mąkę.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać
chwilkę i posmarować tartę połową dżemu a na wierzch wylać ciasto biszkoptowe.
Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
Gdy biszkopt się upiecze wyjąć tartę z piekarnika,
chwilę odczekać i posmarować ją kolejną warstwa dżemu. Wierzch posypać
pozostałym kruchym ciastem. Wstawic do piekarnika na kolejne 25 minut (aż
ciasto się zarumieni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz