Strony

czwartek, 15 sierpnia 2013

Krucha tarta z dżemem jagodowym


Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 55 minut

Przepis na tartę znalazłam na blogu Słodka pasja, kiedy szukalam przepisu na wykorzystanie dżemu. To bardzo ciekawy przepis bo łączy się w nim ciasto kruche i biszkoptowe, wersję oryginalną można znależć tutaj.

Składniki na 10 porcji – każda porcja około 300 kalorii

Ciasto kruche:
  • 200g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • 2 żółtka
Ciasto biszkoptowe:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • 2 łyżki maki pszennej (30g)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 240g niskosłodzonego dżemu jagodowego
Najpierw zrobić kruche ciasto, w tym celu makę, cukier, masło i żółtka posiekać nożem i wyrobić ciasto.

Posypać mąką stolnicę, rozwałkować ciasto tak by jego średnica była nieco większa od średnicy tarty. Ciasto nawinąć na wałek i rozwinąć na wierzchu formy do tarty o średnicy 26cm. Ciasto powinno wpaść do środka wtedy docisnąć brzegi formy i pozbyć się nadmiaru ciasta.

Tartę i resztki ciasta wstawić do lodówki na pół godziny. Po pół godzinie wyjąć ciasto z lodówki i nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 minut.

Gdy ciasto się piecze zrobić biszkopt; ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier, żółtka, i mąkę.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać chwilkę i posmarować tartę połową dżemu a na wierzch wylać ciasto biszkoptowe. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Gdy biszkopt się upiecze wyjąć tartę z piekarnika, chwilę odczekać i posmarować ją kolejną warstwa dżemu. Wierzch posypać pozostałym kruchym ciastem. Wstawic do piekarnika na kolejne 25 minut (aż ciasto się zarumieni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz