Strony

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Makaron z pomidorami i boczkiem


Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: 30 minut

Skłaniki na 4 porcje – kada porcja około 706 kalorii
  • 300g wedzonego boczku
  • 2 małe cebule
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 200ml słodkiej śmietanki
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 500g makaronu np. świderki

Boczek i cebulę przemielić przez maszynkę, włożyć na suchą patelnię i smażyć ciągle mieszając aż wszystko sie ładnie zarumieni około 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, smażyć dalej kilka minut, dodać śmietanę i 200ml wrzącej wody. Poczekać aż wszystko sie zagotuje i doprawić sos świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić (nie zalewać zimną wodą), wrzucić do makaronu i dobrze wymieszać. Można użyć każdego makaronu, u mnie duże rurki ale najlepsze są do takiego sosu są świderki. Sos można zamrażać przyda się kiedy nie będzie czasu na gotowanie obiadu, wystarczy podgrzać sos i ugotować makaron.

1 komentarz:

  1. bardzo smacznie to wygląda :)

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń