Przygotowanie: 10 minut
Smażenie: 30 minut
Skłaniki na 4 porcje – kada porcja około 706 kalorii
- 300g wedzonego boczku
- 2 małe cebule
- 150g koncentratu pomidorowego
- 200ml słodkiej śmietanki
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 500g makaronu np. świderki
Boczek i cebulę przemielić przez maszynkę, włożyć na suchą patelnię i
smażyć ciągle mieszając aż wszystko sie ładnie zarumieni około 20 minut.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy, smażyć dalej kilka minut, dodać śmietanę
i 200ml wrzącej wody. Poczekać aż wszystko sie zagotuje i doprawić sos świeżo mielonym
pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić (nie zalewać
zimną wodą), wrzucić do makaronu i dobrze wymieszać. Można użyć każdego
makaronu, u mnie duże rurki ale najlepsze są do takiego sosu są świderki. Sos
można zamrażać przyda się kiedy nie będzie czasu na gotowanie obiadu, wystarczy
podgrzać sos i ugotować makaron.
bardzo smacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńmoże zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)