Przygotowanie: 10
minut
Czas oczekiwania:
30 minut
Pieczenie: 60
minut
Przepis na
kiełbaski w cieście pochodzi z książki o której już pisałam „1000 recipes”. Kiełbaski
w cieście to klasyczna potrawa Brytyjska jej oryginalna nazwa to „Toad in the
hole” czylie żaba w dziurze. Niewiem skąd wzięła się ta nazwa bo moim zdaniem
potrawa ta nie ma nic wspólnego z żabą a z dziurą ... no może trochę więcej niż
z żabą. Jak już wspominałam w poprzednich wpisach na co dzień mieszkam w
Wielkiej Brytanii, tu poznałam inne kuchnie i rozwinęłam swoją pasję do
gotowania.
Moje pierwsze
spotkanie z angileską kiełbasą, kiedy kupiłam pierwszego hot-doga, nie było
zbyt udane, nie często zdarza mi się wyrzucać jedzenie ale tym razem hot-dog
znalazł się w koszu błyskawicznie. Kiełbaski angielskie nie są tak dobre jak
nasze polskie, przede wszystkim nie są wędzone a te najtańsze często
sprzedawane w sklepach wyglądają dośc obrzydliwie. Od tego czasu nigdy więcej
ich nie ruszyłam a w sklepie omijałam szerokim łukiem.
Kilka lat temu
wynajmowałam pokój u angielskiego małżeństwa, któregoś dnia gdy wróciłam ze
szkoły poczęstowali mnie kolacją. To właśnie wtedy po raz pierwszy spróbowałam żaby
w dziurze, kiedy zobaczyłam na talerzu angielskie okropne kiełbaski oniemiałam,
zastanawiałam się co mam z nimi zrobić bo przecież nie wypada nie zjeść, ku
mojemu zaskoczeniu były całkiem znośne, okazało się że tylko te najtańsze są
okropne i niejadalne, takie z górnej półki to i
angielskie kiełbaski mogą być dobre, mimo to ja do zrobienia tej potrawy
używam polskiej surowej kiełbasy. Kiełbaski w cieście podaje się z gotowanymi
warzywami i koniecznie z sosem cebulowym. Tym przepisem przyłączam się do akcji
Witamy Royal Baby.
Składniki na 2 porcje – każda porcja około 562 kalorii
- 2/3 szklanki mąki (125g)
- 2 jajka
- 300ml mleka
- łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ¼ łyżeczki tymianku
- łyżeczka musztardy francuskiej
- 275g surowych kiełbasek
Przygotować
ciasto, w tym celu przesiać mąkę do miski, dodać sól, jajka i trochę mleka.
Mieszać powoli trzepaczką tak by mąka wchłonęła mokre składniki, następnie
dodać resztę mleka, tymianek, rozmaryn i musztardę. Dalej mieszać aż powstanie gładka masa. Ciasto odstawić na
30 minut by odpoczęło (niewiem czym ono się tak zmęczyło ale tak było napisane
w przepisie).
Następnie
rozgrzać piekarnik do temperatury 240ºC. Do żaroodpornego naczynia wlać łyżkę
oleju, dodać kiełbaski i lekko wymieszać by równomiernie pokryły się tłuszczem
z każdej strony. Piec kiełbaski około 20-30 minut albo do chwili gdy zaczną
nabierać koloru.
Z piekarnika
wyjąć gorące naczynie, wymieszać ciasto i delikatnie przelać do naczynia
żaroodpornego. Zmniejszyć temperaturę do 200 ºC i włożyć naczynie z powrotem do
piekarnika, piec około 30 minut lub do momentu aż ciasto urośnie, stanie się
chrupiące i zarumienione.
super pomysl :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, nigdy się nie spotkałam z takim podaniem kiełbasek ;)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o tej potrawie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńSama na dniach też dodam Toad in the hole, z innego źródła, od Jamiego :)