Strony

sobota, 24 sierpnia 2013

Kiełbaski w cieście


Przygotowanie: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Pieczenie: 60 minut

Przepis na kiełbaski w cieście pochodzi z książki o której już pisałam „1000 recipes”. Kiełbaski w cieście to klasyczna potrawa Brytyjska jej oryginalna nazwa to „Toad in the hole” czylie żaba w dziurze. Niewiem skąd wzięła się ta nazwa bo moim zdaniem potrawa ta nie ma nic wspólnego z żabą a z dziurą ... no może trochę więcej niż z żabą. Jak już wspominałam w poprzednich wpisach na co dzień mieszkam w Wielkiej Brytanii, tu poznałam inne kuchnie i rozwinęłam swoją pasję do gotowania.
Moje pierwsze spotkanie z angileską kiełbasą, kiedy kupiłam pierwszego hot-doga, nie było zbyt udane, nie często zdarza mi się wyrzucać jedzenie ale tym razem hot-dog znalazł się w koszu błyskawicznie. Kiełbaski angielskie nie są tak dobre jak nasze polskie, przede wszystkim nie są wędzone a te najtańsze często sprzedawane w sklepach wyglądają dośc obrzydliwie. Od tego czasu nigdy więcej ich nie ruszyłam a w sklepie omijałam szerokim łukiem.
Kilka lat temu wynajmowałam pokój u angielskiego małżeństwa, któregoś dnia gdy wróciłam ze szkoły poczęstowali mnie kolacją. To właśnie wtedy po raz pierwszy spróbowałam żaby w dziurze, kiedy zobaczyłam na talerzu angielskie okropne kiełbaski oniemiałam, zastanawiałam się co mam z nimi zrobić bo przecież nie wypada nie zjeść, ku mojemu zaskoczeniu były całkiem znośne, okazało się że tylko te najtańsze są okropne i niejadalne, takie z górnej półki to i  angielskie kiełbaski mogą być dobre, mimo to ja do zrobienia tej potrawy używam polskiej surowej kiełbasy. Kiełbaski w cieście podaje się z gotowanymi warzywami i koniecznie z sosem cebulowym. Tym przepisem przyłączam się do akcji Witamy Royal Baby.


Składniki na 2 porcje – każda porcja około 562 kalorii
  • 2/3 szklanki mąki (125g)
  • 2 jajka
  • 300ml mleka
  • łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 275g surowych kiełbasek 
Przygotować ciasto, w tym celu przesiać mąkę do miski, dodać sól, jajka i trochę mleka. Mieszać powoli trzepaczką tak by mąka wchłonęła mokre składniki, następnie dodać resztę mleka, tymianek, rozmaryn i musztardę. Dalej mieszać aż powstanie gładka masa. Ciasto odstawić na 30 minut by odpoczęło (niewiem czym ono się tak zmęczyło ale tak było napisane w przepisie).
Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 240ºC. Do żaroodpornego naczynia wlać łyżkę oleju, dodać kiełbaski i lekko wymieszać by równomiernie pokryły się tłuszczem z każdej strony. Piec kiełbaski około 20-30 minut albo do chwili gdy zaczną nabierać koloru.
Z piekarnika wyjąć gorące naczynie, wymieszać ciasto i delikatnie przelać do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć temperaturę do 200 ºC i włożyć naczynie z powrotem do piekarnika, piec około 30 minut lub do momentu aż ciasto urośnie, stanie się chrupiące i zarumienione.

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł, nigdy się nie spotkałam z takim podaniem kiełbasek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis, nigdy nie słyszałam o tej potrawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w akcji :)

    Sama na dniach też dodam Toad in the hole, z innego źródła, od Jamiego :)

    OdpowiedzUsuń