Przygotowanie: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Dzisiejsza propozycja to pyszna zupa warzywna którą jedliśmy z Piotkiem
niedawno u niego w domu podczas urlopu w Polsce. Nie miałam dokładnego
przepisu, tylko listę składników, zupę ugotowałam więc sama tak jak umiałam
najlepiej. Najbardziej lubię w niej to że jest pełna warzyw, nie trzeba też
dokładnie trzymać się przepisu można do zupy wrzucić wszystkie warzywa jakie
zalegają nam w lodówce.
Składniki na 6 porcjii – każda porcja około 180 kalorii
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 2 kostki rosołowe
- 2 średnie cebule
- 3 średnie ziemniaki
- mała kalarepka
- 2 średnie marchewki
- mały korzeń pietruszki
- 2 liście kapusty
- ¼ średniej wielkości kalafiora
- 100g fasolki szparagowej (żółta lub zielona)
- 5 zielonych cebulek (dymek)
- 1 duży pomidor
- 8 gałązek świeżej natki pietruszki
- 2 gałązki liści kalarepy
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- łyżka maggi
- 2 płaskie łyżki masła (20g)
- 2 płaskie łyżki mąki (20g)
Do garnka wlać 2 litry zimnej wody, dodać skrzydełka i kostki rosołowe. Cebule obrać, jedna z nich pokroić w ćwiartki i przypalić nad gazem, drugą odłożyć. Przypaloną cebulę wrzucić do garnka z wywarem, gotować początkowo na większym ogniu a następnie gdy wywar się zagrzeje zmniejszyc ogień i gotować 20 minut uważając by zupa się nie zagotowała.
W tym czasie należy przygotować wszystkie warzywa, ziemniaki i kalarepkę
obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę i petruszkę obrać, pokroić w
plasterki. Kalafiora podzielić na różyczki. Odciąć końcówki z fasolki i każdą
z nich przekroić na dwie części. Liście kapusty przekroić wzdłuż, zwinąć i
pokroić w centymetrowe paski. Zieloną cebulkę drobno posiekać, pomidora obrać i
pokroić w łódeczki. Poodrywać liście pietruszki i kalarepy z łodyżek.
Po około 20 minutach wrzucić do wywaru ziemniaki, kalarepkę, po kilku
minutach dodać marchewkę i korzeń pietruszki. Gotować kolejne 10 minut na małym
ogniu, następnie dodać kalafior, fasolkę szparagową i kapustę, doprawić solą,
pieprzem i maggi. Gotować kolejne 10 minut, następnie dodać pokrojony w ćwiartki
pomidor.
Na koniec do zupy dodać drobno posiekaną zieloną cebulkę, liście kalarepki i zielonej pietruszki, wszystko wymieszać i zdjąć z gazu.
Pozostałą cebulę drobno posiekać. Następnie zrobić zasmażkę, w tym celu
na patelni rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć na złoty
kolor, dodać mąkę ciągle mieszając. Gotową zasmażkę wlać do zupy, wszystko
wymieszać.
Na koniec do zupy dodać drobno posiekaną zieloną cebulkę, liście kalarepki i zielonej pietruszki, wszystko wymieszać i zdjąć z gazu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz